Wykonanie



"Marysieńka" to popularne i wyjątkowe ciasto o
kakaowym biszkopcie, warstwie z
orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej
masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam.
Biszkopt::3 duże
jajka (lub 4 średnie)1/2 szklanki
cukrucukier waniliowy1,5 łyżki
kakao2,5 łyżki
mąki pszennejpłaska łyżeczka
proszku do pieczenia
Warstwa Orzechowa:130 g
orzechów włoskich3
białka1/2 szklanki
cukrułyżka
miodułyżeczka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem Budyniowy:500 ml
mlekabudyń śmietankowy (40g)łyżka
mąki pszennej3
żółtkacukier waniliowyok. 2/3 szklanki
cukruok. 125 g
masłaPolewa Czekoladowa:80 g
czekolady gorzkiej (lub pół na pół z
mleczną)80 ml
śmietanki kremówki 30%
łyżeczka
alkoholu (np.
wódki,
rumu)Wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową.
Biszkopt:
Mąki,
kakao i
proszek do pieczenia przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie stopniowo wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy - ciągle ubijając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy po jednym
żółtku (nie przestając mieszać). Na końcu partiami wsypujemy
mąki wraz
kakao i
proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników. Formę (ok. 20x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy
masłem. Przygotowane ciasto wlewamy do formy, wygładzamy powierzchnię i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do tzw. "suchego patyczka".Po całkowitym ostygnięciu
biszkoptu przekrawamy go wzdłuż na dwie części.

Warstwa Orzechowa:
Orzechy drobno siekamy.
Mąki i proszek przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy
cukier. Delikatnie mieszając partiami dodajemy
mąki i proszek oraz
miód. Na końcu łączymy z drobno pokrojonymi
orzechami włoskimi.Formę (tę samą w której piekliśmy
biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka.

Krem Budyniowy:

Odlewamy ok. 3/4 szklanki
mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy,
mąkę oraz
żółtka (najlepiej trzepaczką, aby dokładnie "rozbełtać"
jajka i pozbyć się ewentualnych grudek). Resztę
mleka zagotowujemy z
cukrem oraz
cukrem waniliowym. Do gotującego się
mleka wlewamy rozrobiony
budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy przykrywają folią aluminiową (aby, nie utworzył się "kożuch").Ostudzony
budyń chwilę miksujemy, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
Masło miksujemy na puch, a następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy
budyń ciągle miksując. Gotowy krem wkładamy na chwilkę do lodówki.Na dno formy wykładamy dolną część
biszkoptu, smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy warstwę
orzechową, smarujemy pozostałą częścią masy i całość przykrywamy górnym
biszkoptem.
Polewa czekoladowa:Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wlewamy
alkohol, wrzucamy połamaną
czekoladę, ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia
czekolady oraz otrzymania gładkiej kuwertury. Po chwili polewamy
czekoladą wierzch ciasta. Umieszczamy w lodówce na minimum 3-4 godziny.











