Wykonanie



Przepyszne, miękkie i rozpływające się w ustach pierniczki polane aromatyczną
czekoladą to propozycja, która ucieszy niejednego łakomczucha. Są to pierniczki, które z pewnością warto dodać do listy świątecznych łakoci.

100 g
masła170 g
miodu100 g
cukru1
jajko1
żółtko jajka330 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao250 g
gorzkiej czekolady100 ml
śmietanki kremówki 30%łyżka
rumu (lub
wódki)
Masło,
miód oraz
cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.
Jajko oraz
żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao oraz
przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone
masło z
miodem i
cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość
mąki, jednak nie za dużo. Ciasto umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny).Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3-4 cm i przekładamy na tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie delikatnie je spłaszczamy.Jeżeli chcemy możemy dodatkowo nadziać pierniczki
konfiturą.Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z tacki. Studzimy.

Polewa:
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie wrzucamy połamaną
czekoladę oraz
alkohol. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia
czekolady i otrzymania gładkiej konsystencji.Każdego pierniczka maczamy w
czekoladzie, a następnie przekładamy na papier do pieczenia.Pierniczki odkładamy w chłodne miejsce do zastygnięcia
czekolady.Gotowe pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku lub puszce (to ważne, ponieważ dzięki temu pierniczki zmiękną i miękkie pozostaną).Już na drugi dzień są gotowe do zjedzenia jednak im są starsze tym jeszcze smaczniejsze, więc warto zaczekać.











źródło inspiracji: chilliplate.blogspot.com