Wykonanie
Z ostatniej chwili..Wiedzieliście że dziś Międzynarodowy Dzień Czekolady? Ja też nie.Postanowiłam to uczcić mocno
czekoladowo.Nie mogłam się zdecydować na dodatki więc dla każdego coś miłego..Jaki wybieracie kawałek? szybko bo jest tylko 9...;) polewa jeszcze zastyga
inspiracja
125 g
masła150 g
cukru100 g
brązowego cukru120 g
gorzkiej czekolady1 łyżka płynnego
miodu2
jajka1 łyżeczka esencji waniliowej80 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPolewa : 100ml
mleczka kokosowego doprowadzić do zagotowania, zestawić z ognia, dodać 100g
czekolady i dokładnie połączyć.Posypka:
wiórki kokosowe,
płatki chili, prażone
migdały, posiekana
czekolada,
suszona żurawina, świeże
malinyWykonanie
Masło, oba rodzaje
cukru,
miód i
czekoladę umieścić w rondlu. Podgrzewać - stale mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.Utrzeć
jaja z esencją. Dodać masę
czekoladową i dokładnie wymieszać.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać wprost do miski z
ciastem i delikatnie połączyć.Przelać ciasto do formy na Brownie (około 20x20) wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem. Piec w temp 180oC przez 25 minut*, aż wierzch będzie kruchy, a boki zaczną odstawać od formy. Środek powinien być miękki i wilgotny. Po ostudzeniu wyjąć z formy i podzielić na kwadraty.U mnie z tym stygnięciem to zawsze problem...:)Nie wiedziałam o istnieniu foremki na brownie, dla tych co lubią przypieczone brzegi:)Znalazłam tu (płatne w $).