Wykonanie
Kotlety
rybne z Surimi to alternatywa dla tradycyjnego "
rybnego obiadu", a także sposób na wykorzystanie paluszków
krabowych.
Ryba w takiej postaci świetnie smakuje i do tego atrakcyjnie wygląda.
4
filety z białej rybyopakowanie paluszków surimi (ok. 120 g)mała
cebulanieduża
bułka +
mleko do namoczenia2 ząbki
czosnkujajkook. 2 łyżeczki
bułki tartejprzyprawy:
papryka słodka,
gałka muszkatołowa,
bazylia,
lubczyk,
tymianek,
koper,
sól morska pieprz (można użyć gotowej
przyprawy do ryb)ponadto:panierka:
jajko + ok. 2 łyżki
mlekamąkabułka tartaolej do smażenia
Bułkę namaczamy w
mleku - dokładnie odsączamy.
Czosnek wraz z
cebulą drobno siekamy - przekładamy do miski. Dodajemy zmieloną
rybę,
bułkę,
bułkę tartą,
jajko oraz
przyprawy (po szczypcie).Wyrabiamy gładką masę. Następnie formujemy kotlety w formie walca, a w środku każdego umieszczamy paluszki
krabowe - surimi. Staramy się, aby surimi było całkowicie "schowane" w
masie rybnej. Następnie każdego kotlecika obtaczamy kolejno: w
mące, w rozbełtanym
jajku z
mlekiem, w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron do zrumienienia. Podajemy z
ziemniakami w dowolnej postaci oraz surówkami.