Wykonanie
Jedne z najbardziej popularnych kotletów.Podamy naszą wersję.Składniki:-1/2 kg zmielonej
łopatki-2 czerstwe
bułki-2
jajka oraz jedno do panierki-
sól,
pieprz,
przyprawa barbecue-
czosnek granulowany-
bułka tarta-
olej do smażenia-2 łyżki
mąki-3 łyżki
mlekaBułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy.Przekładamy do miski, dodajemy 2
jajka, wstępnie przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Dodajemy
mięso, mieszamy, doprawiamy do smaku.
Jajko roztrzepujemy z
mąką, dodajemy
mleko i delikatnie solimy.Formujemy kotlety, moczymy w
jajku, obtaczamy w
bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym
olejem.
Smażymy z obu stron na średnim ogniu, kilka
razy obracając.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na 10 minut.
Kotlety gotowe.
Mają chrupiącą skórkę i bardzo miękki środek.
Smacznego!