Wykonanie
Wczoraj przygotowałam ten smaczny gulasz z myślą, że zaprezentuję Wam przepis w
porze obiadowej i sama o tej
porze go zjem.
Plan nie powiódł się niestety. Rano okazało się, że dostawca badań statystycznych dla mojego bloga nawalił:( Próbowałam coś wskórać ale do tej chwili nawet nie raczył odpowiedzieć na e-maile. Wyprowadzając psa na poranny spacer straciłam nadzieję na dobry dzień. Deszcz ze śniegiem zacinał prosto w oczy, tylko psu to nie przeszkadzało. W pracy też nie było lekko i zamiast wrócić do domu o godzinie 16 wróciłam o 19. Po drodze pomyślałam tylko o jednym : „jak dobrze, że mam w lodówce ten gulasz, bo głód zajrzał mi głęboko w oczy”. W zamrażarce znalazłam jeszcze kluski ziemniaczano-
marchewkowe, które zostały z poprzedniego tygodnia. Późno, ale się najadłam, zapomniałam o wszystkich niefajnych chwilach dzisiejszego dnia i z przyjemnością polecam Wam takie danie
mieć w rezerwie:)
Ilość porcji – 4-5 (zależy od apetytu )Czas wykonania – 150 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:500 g
mięsa wołowego (
rostbef), pokrojonego w paski (
mięso kroimy w poprzek włókien!)1
cukinia, pokrojona w pół plasterki1 duża
marchew, pokrojona w paseczki1 duża
cebula, pokrojona w piórka1 mała lub ½
czerwonej papryki, pokrojonej w paski½ małego
pora, pokrojonego w talarki2 gałązki pokrojonego
selera naciowego300 ml
bulionu (najlepiej wołowo-warzywnego)½ szklanki
czerwonego wina wytrawnego2 dojrzałe
pomidory bez skóry, pokrojone w kostkę lub 1 czubata łyżeczka koncentratu2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy1 łyżka
mąki2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego3 gałązki świeżego
oregano lub 1 płaska łyżeczka suszonego
sól i
pieprzSposób wykonania:pokrojone
mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w
mące, następnie smażymy na
oliwie około 5 min.dodajemy
cebulę, smażymy 2-3 min, dodajemy
czosnek, mieszamy, wrzucamy
paprykę, kolejno dodajemy
seler,
marchew i
por, podsmażamy kolejne 5 min.następnie dokładamy
cukinię, podsmażamy wszystko około 3-4 min., wlewamy
wino, czekamy około 2 min. aż odparujedodajemy
pomidory lub
koncentrat pomidorowy,
liście laurowe,
ziele angielskie,
oregano i wlewamy
bulionwszystko razem dusimy pod przykryciem około 120 min. na bardzo wolnym ogniu, do miękkości
wołowinykiedy
mięso jest miękkie doprawiamy
solą i
pieprzempodajemy z
ziemniakami,
pieczywem lub różnego rodzaju kluskami