Wykonanie
Jest to właściwie zupa pomidorowa w wersji jesiennej. Nie mamy jeszcze prawdziwych , pachnących , słodkich
pomidorów więc
póki co proponuję tę wersję.

4
udka z kurczaka ( powinna być
wołowina pokrojona w kostkę ale dla mnie jest zbyt twarda ) i np.
pierś z kurczaka2 puszki
pomidorów bez skórkiprzecier pomidorowy500 gsłoiczek koncentratu pomidorowego200 g
włoszczyznamrożony zielony groszekseler naciowy - np. 3 łodyżki
sól,
czarny pieprz w ziarenkach,
liść laurowy ,mielony
czarny pieprz , kolorowy ( jaki chcemy )
śmietana 12 %tarty
żółty sernatka pietruszkimakaron dzisiaj np. muszelki.Do dużego garnka ( ja mam 7 litrowy ) wlewamy ok.5 l
wody. Gdy
woda zacznie wrzeć wrzucamy : kilka listków laurowych ;
pieprz w ziarenkach ; troszkę solimy. Udka obgotowujemy w mniejszym garnku ( to samo robimy w piersią ) ; po ok. 15 min. udka płuczemy ; zdejmujemy skórę i wrzucamy do dużego garnka z gotującą się
wodą i
przyprawami. Pierś płuczemy iodkładamy ; wrzucimy ją później. W tym czasie obieramy i myjemy
włoszczyznę :
marchewkę kroimy w talarki ;
pietruszkę i
seler w kawałki ; wrzucamy również liście
selera i
pora.
Marchewkę wrzucamy trochę później. Następnie przygotowujemy zaczepkę : 6 łyżek
mąki rozmieszać w ok. ½ l zimnej
wody ( przygotowaną zaczepkę zawsze wlewam do garnka przez gęste sitko, żeby w zupie nie było grudek ). Po obgotowaniu wyjmujemy
włoszczyznę i jej zielone liście. Teraz wrzucamy pokrojoną w talarki
marchewkę. * Smacznym dodatkiem jest też
seler naciowy pokrojony w talarki. Wrzucamy go np. razem z
marchewką. Gdy
mięso się ugotuje wyjmujemy je z zupy, zdejmujemy z kostek ; kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Kostki wyrzucamy. Dopiero teraz kroimy w kostkę obgotowaną pierś i wrzucamy do garnka. Dodajemy
zielony groszek (
groszek wcześniej wsypujemy na sitko , żeby się rozmroził ). I teraz na koniec dodajemy : krojone
pomidory z puszki ;
przecier pomidorowy i koncentrat. Gotujemy jeszcze przez kilka minut ; przyprawiamy
solą i
pieprzem. Gdy wyłączymy zupę możemy jeszcze wrzucić np. pokrojoną
kapustę włoską ( która była dodana do
włoszczyzny ) i przykrywamy pokrywką.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Zupę przed podaniem posypujemy startym
żółtym serem , dodajemy
śmietanę w formie kleksa , posypujemy pokrojoną
natką pietruszki. Wszystko mieszamy i jemy.Pyszna ; polecam :)*
Seler naciowy jest niezwykle aromatyczny. Przed pokrojeniem go należy usunąć z łodyżek włókna.


Smacznego :)