ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa

Pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Jest to właściwie zupa pomidorowa w wersji jesiennej. Nie mamy jeszcze prawdziwych , pachnących , słodkich pomidorów więc póki co proponuję tę wersję.
4 udka z kurczaka ( powinna być wołowina pokrojona w kostkę ale dla mnie jest zbyt twarda ) i np. pierś z kurczaka
2 puszki pomidorów bez skórki
przecier pomidorowy500 g
słoiczek koncentratu pomidorowego200 g
włoszczyzna
mrożony zielony groszek
seler naciowy - np. 3 łodyżki
sól, czarny pieprz w ziarenkach, liść laurowy ,mielony czarny pieprz , kolorowy ( jaki chcemy )
śmietana 12 %
tarty żółty ser
natka pietruszki
makaron dzisiaj np. muszelki.
Do dużego garnka ( ja mam 7 litrowy ) wlewamy ok.5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy : kilka listków laurowych ; pieprz w ziarenkach ; troszkę solimy. Udka obgotowujemy w mniejszym garnku ( to samo robimy w piersią ) ; po ok. 15 min. udka płuczemy ; zdejmujemy skórę i wrzucamy do dużego garnka z gotującą się wodą i przyprawami. Pierś płuczemy iodkładamy ; wrzucimy ją później. W tym czasie obieramy i myjemy włoszczyznę : marchewkę kroimy w talarki ; pietruszkę i seler w kawałki ; wrzucamy również liście selera i pora. Marchewkę wrzucamy trochę później. Następnie przygotowujemy zaczepkę : 6 łyżek mąki rozmieszać w ok. ½ l zimnej wody ( przygotowaną zaczepkę zawsze wlewam do garnka przez gęste sitko, żeby w zupie nie było grudek ). Po obgotowaniu wyjmujemy włoszczyznę i jej zielone liście. Teraz wrzucamy pokrojoną w talarki marchewkę. * Smacznym dodatkiem jest też seler naciowy pokrojony w talarki. Wrzucamy go np. razem z marchewką. Gdy mięso się ugotuje wyjmujemy je z zupy, zdejmujemy z kostek ; kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Kostki wyrzucamy. Dopiero teraz kroimy w kostkę obgotowaną pierś i wrzucamy do garnka. Dodajemy zielony groszek ( groszek wcześniej wsypujemy na sitko , żeby się rozmroził ). I teraz na koniec dodajemy : krojone pomidory z puszki ; przecier pomidorowy i koncentrat. Gotujemy jeszcze przez kilka minut ; przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy wyłączymy zupę możemy jeszcze wrzucić np. pokrojoną kapustę włoską ( która była dodana do włoszczyzny ) i przykrywamy pokrywką.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Zupę przed podaniem posypujemy startym żółtym serem , dodajemy śmietanę w formie kleksa , posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Wszystko mieszamy i jemy.
Pyszna ; polecam :)
* Seler naciowy jest niezwykle aromatyczny. Przed pokrojeniem go należy usunąć z łodyżek włókna.
Smacznego :)
Źródło:http://taksobiegotuje.blox.pl/2013/04/Pomidorowa.html