ßßß Cookit - przepis na Pieczarkowa

Pieczarkowa

nazwa

Wykonanie

mięso np. 4 udka z kurczaka
ok. 80 dkg pieczarek
włoszczyzna
sól , czarny pieprz w ziarenkach , ziele angielskie , liść laurowy , mielony pieprz czarny , biały kolorowy ( jaki chcemy ) , ja użyłam białego pieprzu – jest delikatny
śmietana 12 %
koperek lub natka pietruszki.
Do ( 7 litrowego ) garnka wlewamy ok. 5 l wody. W mniejszym garnku obgotowujemy mięso ( aby pozbyć się burzowin ). Następnie zdejmujemy z udek skórę ; płuczemy i wkładamy do gotującej się wody w dużym garnku z przyprawami : liściem laurowym, pieprzem w ziarenkach , zielem angielskim , solą. Następnie myjemy i obieramy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w talarki ( ale wrzucamy ją później np. z pokrojonymi i obsmażonymi pieczarkami ), pietruszkę i seler kroimy w większe kawałki i wrzucamy do garnka. Wkładamy również do garnka : zieloną część pora , liście selera , część natki pietruszki ( resztę możemy zostawić do posypania zupy w talerzu ). Następnie przygotowujemy zaczepkę : 6 łyżek mąki rozmieszać w ½ l zimnej wody ( przygotowaną zaczepkę zawsze wlewam dogarnka przez gęste sitko, żeby w zupie nie było grudek ). Po obgotowaniu wyjmujemy z garnka zielone części włoszczyzny , pietruszkę i seler ( w zupie zostanie tylko pokrojona marchewka i oczywiście obsmażone i pokrojone w talarki pieczarki ; ale to jeszcze nie teraz ;) ). Następnie po wlaniu do garnka zaczepki , kroimy w talarki pieczarki i obsmażamy na patelni z niewielką ilością np. masła. W tym czasie wyjmujemy z garnka udka kurczaka ,odstawiamy do wystygnięcia , oddzielamy mięso od kości i chrząstek , kroimy w kawałki i z powrotem wrzucamy do garnka. Pieczarki podsmażamy do momentu aż puszczą soki , na końcu lekko solimy. Następnie do garnka wlewamy pieczarki z sokiem ( który powstał w czasie podsmażania ) i wrzucamy pokrojoną w talarki marchewkę. Całość jeszcze gotujemy ok. 20 min.
Na koniec dodajemy śmietanę 12% - wlać troszkę zupy do talerza , rozmieszać ze śmietaną i wlać do garnka ( rozmieszaną z zupą śmietanę też przelewam do garnka przez gęste sitko).
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Zupę przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem ( ja posypałam natką i koperkiem na raz :) ).
Pyszna zupa ; polecam i smacznego :)
Źródło:http://taksobiegotuje.blox.pl/2013/04/Pieczarkowa.html