Wykonanie
mięso np. 4
udka z kurczakaok. 80 dkg
pieczarekwłoszczyznasól ,
czarny pieprz w ziarenkach ,
ziele angielskie ,
liść laurowy , mielony
pieprz czarny , biały kolorowy ( jaki chcemy ) , ja użyłam
białego pieprzu – jest delikatny
śmietana 12 %
koperek lub
natka pietruszki.Do ( 7 litrowego ) garnka wlewamy ok. 5 l
wody. W mniejszym garnku obgotowujemy
mięso ( aby pozbyć się burzowin ). Następnie zdejmujemy z udek skórę ; płuczemy i wkładamy do gotującej się
wody w dużym garnku z
przyprawami :
liściem laurowym,
pieprzem w ziarenkach ,
zielem angielskim ,
solą. Następnie myjemy i obieramy
włoszczyznę.
Marchewkę kroimy w talarki ( ale wrzucamy ją później np. z pokrojonymi i obsmażonymi
pieczarkami ),
pietruszkę i
seler kroimy w większe kawałki i wrzucamy do garnka. Wkładamy również do garnka : zieloną część
pora , liście
selera , część
natki pietruszki ( resztę możemy zostawić do posypania zupy w talerzu ). Następnie przygotowujemy zaczepkę : 6 łyżek
mąki rozmieszać w ½ l zimnej
wody ( przygotowaną zaczepkę zawsze wlewam dogarnka przez gęste sitko, żeby w zupie nie było grudek ). Po obgotowaniu wyjmujemy z garnka zielone części
włoszczyzny ,
pietruszkę i
seler ( w zupie zostanie tylko pokrojona
marchewka i oczywiście obsmażone i pokrojone w talarki
pieczarki ; ale to jeszcze nie teraz ;) ). Następnie po wlaniu do garnka zaczepki , kroimy w talarki
pieczarki i obsmażamy na patelni z niewielką ilością np.
masła. W tym czasie wyjmujemy z garnka
udka kurczaka ,odstawiamy do wystygnięcia , oddzielamy
mięso od kości i chrząstek , kroimy w kawałki i z powrotem wrzucamy do garnka.
Pieczarki podsmażamy do momentu aż puszczą
soki , na końcu lekko solimy. Następnie do garnka wlewamy
pieczarki z
sokiem ( który powstał w czasie podsmażania ) i wrzucamy pokrojoną w talarki
marchewkę. Całość jeszcze gotujemy ok. 20 min.Na koniec dodajemy
śmietanę 12% - wlać troszkę zupy do talerza , rozmieszać ze
śmietaną i wlać do garnka ( rozmieszaną z zupą
śmietanę też przelewam do garnka przez gęste sitko).Gotujemy
makaron wg przepisu na opakowaniu.Zupę przed podaniem posypujemy pokrojoną
natką pietruszki lub
koperkiem ( ja posypałam
natką i
koperkiem na raz :) ).Pyszna zupa ; polecam i smacznego :)


