Wykonanie


Wielbicielom kruchych ciast z pewnością ten wypiek przypadnie do gustu. Kruche, rozpływające się w ustach jasne ciasto, aromatyczne powidła, ciemna warstwa ciasta z dodatkiem
kakao, a ponadto kokosowa pianka oraz masa makowa, a wszystko oprószone
cukrem pudrem. Klasyczny, tradycyjny dość bogaty w składniki wypiek
rodem z notatników naszych babć.

Ciasto:400 g
mąki pszennej200 g
masła (zimnego)150 g
cukru pudru4
żółtka2 czubate łyżki kwaśnej
śmietany (lub więcej)

1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyłyżka
kakaoMak:200 g
maku1 duże
jajko2 łyżki
masłaolejek migdałowy3 łyżki
miodu3-4 łyżki
cukrugarstka
orzechów włoskichgarstka
rodzynek (opcjonalnie)
Kokos:4
białka1/2 szklanki
cukru120 g
wiórków kokosowychok. 100 g powideł (np.
wiśniowych,
śliwkowych, z
czarnej porzeczki)
Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników (oprócz
kakao) i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby ciasto okazało się zbyt suche dodajemy więcej
śmietany). Następnie dzielimy je na trzy części i do jednej z nich dodajemy
kakao i znów zarabiamy.Porcje ciasta umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny.
Mak:
Białka oddzielamy od
żółtek.
Mak sparzamy i mielimy. Następnie dodajemy
żółtka, roztopione
masło, kilka kropel
olejku migdałowego,
miód oraz
cukier.Wrzucamy posiekany
orzechy oraz ewentualnie
rodzynki (wcześniej warto je sparzyć wrzątkiem).
Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do całości.
Kokos:
Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy partiami
cukier. Na końcu wsypujemy
wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Blaszkę (ok. 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy tłuszczem (np.
margaryną). Porcje jasnego ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy prosto do formy na tarce o grubych oczkach. Następnie łyżeczką wyrównujemy spód tak aby nie powstały "prześwity".Smarujemy niezbyt grubą warstwą powideł.Następnie
mak i
kokos układamy na przemian pasami wzdłuż formy, a na to ścieramy ciasto
kakaowe i znów kładziemy pasami jednak odwrotnie niż wcześniej
kokos oraz
mak. Na wierzch ciasta ponownie ścieramy pozostałą porcje jasnego ciasta.Ciasto pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40-50 minut do zrumienienia.Ostudzone ciasto oprószamy
cukrem pudrem.





