ßßß

Wielbicielom kruchych ciast z pewnością ten wypiek przypadnie do gustu. Kruche, rozpływające się w ustach jasne ciasto, aromatyczne powidła, ciemna warstwa ciasta z dodatkiem kakao, a ponadto kokosowa pianka oraz masa makowa, a wszystko oprószone cukrem pudrem. Klasyczny, tradycyjny dość bogaty w składniki wypiek rodem z notatników naszych babć.
Ciasto:400 g mąki pszennej200 g masła (zimnego)150 g cukru pudru4 żółtka2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub więcej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyłyżka kakaoMak:200 g maku1 duże jajko2 łyżki masłaolejek migdałowy3 łyżki miodu3-4 łyżki cukrugarstka orzechów włoskichgarstka rodzynek (opcjonalnie)Kokos:4 białka1/2 szklanki cukru120 g wiórków kokosowychok. 100 g powideł (np. wiśniowych, śliwkowych, z czarnej porzeczki)
Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników (oprócz kakao) i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby ciasto okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Następnie dzielimy je na trzy części i do jednej z nich dodajemy kakao i znów zarabiamy.Porcje ciasta umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny.Mak:Białka oddzielamy od żółtek. Mak sparzamy i mielimy. Następnie dodajemy żółtka, roztopione masło, kilka kropel olejku migdałowego, miód oraz cukier.Wrzucamy posiekany orzechy oraz ewentualnie rodzynki (wcześniej warto je sparzyć wrzątkiem).Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do całości.Kokos:Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy partiami cukier. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę (ok. 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy tłuszczem (np. margaryną). Porcje jasnego ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy prosto do formy na tarce o grubych oczkach. Następnie łyżeczką wyrównujemy spód tak aby nie powstały "prześwity".Smarujemy niezbyt grubą warstwą powideł.Następnie mak i kokos układamy na przemian pasami wzdłuż formy, a na to ścieramy ciasto kakaowe i znów kładziemy pasami jednak odwrotnie niż wcześniej kokos oraz mak. Na wierzch ciasta ponownie ścieramy pozostałą porcje jasnego ciasta.Ciasto pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40-50 minut do zrumienienia.Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.




