Wykonanie

Ciasto, które nie wygląda najciekawiej na świecie, ale jest bombą błonnikową. Zawiera produkty bogate w ten cenny składnik spożywczy jak
otręby,
mak,
orzechy i
rodzynki. Zawsze wyrzuty sumienia są trochę mniejsze ;-). Poza tym ciasto jest bardzo smaczne, szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Zdecydowałam się przy nim wypróbować przepis na zawsze lśniącą polewę
kakaową, którą mi poleciliście. Rzeczywiście, polewa nie
traci połysku, nie brudzi rąk przy jedzeniu (ani noża przy krojeniu), ładnie zastyga i nie pozostawia smug. Smakuje jak polewa z
gorzkiej czekolady...Składniki:1,5 szklanki
otrębów (dowolnych)2/3 szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół szklanki suchego
makupół szklanki
mąki pszennej100 g
orzechów włoskich, z grubsza posiekanych100 g
rodzynków190 g
masła4
jajka1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
aromatu migdałowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodać
żółtka i ubić. Dodać
otręby,
mak, wymieszać. Tłuszcz rozpuścić i gorący wlać do ciasta, wymieszać.
Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać i wsypać do ciasta. Dodać
aromat migdałowy. Wsypać
bakalie i wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 14 cm (ale może być węższa, wtedy ciasto będzie bardziej kwadratowe w przekroju). Foremka powinna być wcześniej wysmarowana
masłem i oprószona
otrębami.Piec w temperaturze 200ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (piekłam krócej). Przestudzić, polać polewą.Polewa
kakaowa z
żelatyną (zawsze błyszcząca):4 łyżki
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżki
kakao60 g
masła1 łyżeczka
żelatynyŻelatynę zalać niewielką ilością gorącej
wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać
żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.Uwaga: polewy z tego przepisu wychodzi nieznacznie więcej niż potrzeba do ciasta.Smacznego :-).


Przepis na ciasto pochodzi z miesięcznika 'Ciasta domowe'.