Wykonanie
Ten przepis powinnam była dodać już dawno temu. Jest to niesamowite ciasto 3 w 1,gdyż składa się z
trzech ciast połączonych razem. To jest: sernik, makowiec i orzechowiec.Fakt, że jest dużo pisania i pewnie dlatego ciągle go omijałam, ale teraz naprawię swój błąd. Oczywiście przepis zaczerpnięty z nieograniczonych zasobów Siostry Anastazji i jak zwykle rewelacyjne ciasto

Składniki:25 dag
maki pszennej15 dag
masła10 dag
cukru pudru2
żółtka3-4 łyżki
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa makowa:25 dag
maku0,5 szklanki
cukru2
jajka1 łyżka
masła1 łyżka
mioduolejek migdałowyMasa orzechowa:35 dag
orzechów włoskich3/4 szklanki
cukru1 łyżka
masła1/2 szklanki
mleka2
białkaMasa serowa:1/2 kg
białego sera20 dag
masła6
jajek40 dag
cukru pudru10 dag
rodzynek1 opakowanie
cukru waniliowego1 opakowanie budyniu
śmietankowego1 łyżka
mąki pszennejWykonanie:Ze składników zagnieść kruche ciasto.
Mak sparzyć zemleć trzy
razy, dodać
masło,
cukier,
miód, olejek i pianę ubitą z
białek.
Orzechy zmielić zalać wrzącym
mlekiem, dodać
cukier,
masło, wymieszać i wystudzić. Do zimnej masy orzechowej dodać piane ubitą z
białek.
Ser zmielić,
masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym dodając po jednym
żółtku i po trosze
zmielony ser. Wsypać
budyń mąkę i
rodzynki i wymieszać.Na końcu dodać ubite na pianę
białka.Kruche ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć paskami na przemian masę
orzechową i
makową, całość zalać masą
serową, wyrównać i piec ok 75 min w temp. 160'-180'C. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku, aż przestygnie, by masa serowa nie pękała.