ßßß
Składniki:25 dag maki pszennej15 dag masła10 dag cukru pudru2 żółtka3-4 łyżki śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa makowa:25 dag maku0,5 szklanki cukru2 jajka1 łyżka masła1 łyżka mioduolejek migdałowyMasa orzechowa:35 dag orzechów włoskich3/4 szklanki cukru1 łyżka masła1/2 szklanki mleka2 białkaMasa serowa:1/2 kg białego sera20 dag masła6 jajek40 dag cukru pudru10 dag rodzynek1 opakowanie cukru waniliowego1 opakowanie budyniu śmietankowego1 łyżka mąki pszennejWykonanie:Ze składników zagnieść kruche ciasto.Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek.Orzechy zmielić zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać i wystudzić. Do zimnej masy orzechowej dodać piane ubitą z białek.Ser zmielić, masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku i po trosze zmielony ser. Wsypać budyń mąkę i rodzynki i wymieszać.Na końcu dodać ubite na pianę białka.Kruche ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć paskami na przemian masę orzechową i makową, całość zalać masą serową, wyrównać i piec ok 75 min w temp. 160'-180'C. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku, aż przestygnie, by masa serowa nie pękała.