ßßß


Ciasto :-25 dkg mąki-15 dkg margaryny-10 dkg cukru-2 żółtka-3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego-1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa makowa :- 25 dkg maku- 1/2 szklanki cukru-2 jajka- kilka kropel aromatu migdałowego-1 łyżka masła-1 łyżka mioduMasa orzechowa:-35 dkg orzechów włoskich-3/4 szklanki cukru-1 łyżka masła-1/2 szklanki mleka-2 białkaMasa serowa:-1 kg białego sera-25 dkg margaryny-5 jajek-30 dkg cukru pudru-1 cukier waniliowy-1 budyń śmietankowyWykonanie :Żółtka utrzeć z cukrem .Mąkę przesiać ,posiekać nożem z margaryną.Dodać utarte żółtka śmietanę i proszek do pieczenia .Wyrobić,w razie potrzeby podsypać mąką .Mak sparzyć i zmielić.Masło,cukier żółtka ,utrzeć dodać mak,miód i aromat migdałowy .Białka ubić na sztywną pianę ,dodać do maku i delikatnie wymieszać.Orzechy zmielić ,zalać wrzącym mlekiem połączonym uprzednio z cukrem i margaryną, (margarynę i cukier rozpuścić w mleku)wymieszać ,przestudzić. Ubić białka na sztywną pianę ,dodać do orzechów i delikatnie wymieszać .Ser zmielić,masło utrzeć z cukrem pudrem ,cukrem waniliowym i żółtkami ,dodać zmielony ser,budyń,mąkę i dalej ucierać.Ubić białka na sztywną pianę dodać do sera, delikatnie wymieszać.Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 24 x40 cm(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).Na ciasto nałożyć pasek masy makowej,następnie pasek masy orzechowej-tak ,by przykrył połowę placka.Następnie dać kolejny pasek masy makowej i zakończyć paskiem masy orzechowej.Przykryć masą serową .Piec 70 minut w 180 st.CZamiast ubijać pianę trzy razy ,wszystkie białka wystarczy wybić do jednej miski,ubić na sztywno (dobrze jest dodać szczyptę soli)Po ubiciu dodać do każdej z trzech mas- do serowej więcej niż połowę-do makowej i orzechowej po połowie tego co zostanieSmacznego !!!