Wykonanie
Ciasto bardzo smaczne ,kaloryczne i syte zawsze udaneCiasto wg.Ewy Wachowicz z programu ,,Ewa Gotuje'' z małymi zmianami w
masie serowej



Ciasto :-25 dkg
mąki-15 dkg
margaryny-10 dkg
cukru-2
żółtka-3-4 łyżki kwaśnej
śmietany lub
jogurtu greckiego-1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa makowa :- 25 dkg
maku- 1/2 szklanki
cukru-2
jajka- kilka kropel
aromatu migdałowego-1 łyżka
masła-1 łyżka
mioduMasa orzechowa:-35 dkg
orzechów włoskich-3/4 szklanki
cukru-1 łyżka
masła-1/2 szklanki
mleka-2
białkaMasa serowa:-1 kg
białego sera-25 dkg
margaryny-5
jajek-30 dkg
cukru pudru-1
cukier waniliowy-1
budyń śmietankowyWykonanie :
Żółtka utrzeć z
cukrem .
Mąkę przesiać ,posiekać nożem z
margaryną.Dodać utarte
żółtka śmietanę i
proszek do pieczenia .Wyrobić,w razie potrzeby podsypać
mąką .
Mak sparzyć i zmielić.
Masło,
cukier żółtka ,utrzeć dodać
mak,
miód i
aromat migdałowy .
Białka ubić na sztywną pianę ,dodać do
maku i delikatnie wymieszać.
Orzechy zmielić ,zalać wrzącym
mlekiem połączonym uprzednio z
cukrem i
margaryną, (
margarynę i
cukier rozpuścić w
mleku)wymieszać ,przestudzić. Ubić
białka na sztywną pianę ,dodać do
orzechów i delikatnie wymieszać .
Ser zmielić,
masło utrzeć z
cukrem pudrem ,
cukrem waniliowym i
żółtkami ,dodać
zmielony ser,
budyń,
mąkę i dalej ucierać.Ubić
białka na sztywną pianę dodać do
sera, delikatnie wymieszać.Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 24 x40 cm(wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą).Na ciasto nałożyć pasek masy makowej,następnie pasek masy orzechowej-tak ,by przykrył połowę placka.Następnie dać kolejny pasek masy makowej i zakończyć paskiem masy orzechowej.Przykryć masą
serową .Piec 70 minut w 180 st.CZamiast ubijać pianę trzy
razy ,wszystkie
białka wystarczy wybić do jednej miski,ubić na sztywno (dobrze jest dodać szczyptę
soli)Po ubiciu dodać do każdej z
trzech mas- do serowej więcej niż połowę-do makowej i orzechowej po połowie tego co zostanieSmacznego !!!