Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was trzy propozycje, jak smacznie, zdrowo i prosto możecie urozmaicić swoje kanapki. Pasty powstały przy okazji wspólnego gotowania z Angeliką z bloga 365 dni dookoła kuchni, o którym
pisałam Wam już wcześniej, przy okazji przepisu na wegański chlebek owsiano-
ryżowy . Wszystkie trzy pasty są w wersji wegańskiej, są pełne smaku, koloru i zdrowia. Mój numer jeden to pasta z
zielonego groszku z
suszonymi pomidorami. Chociaż wybór jest naprawdę ciężki, wszystkie są pyszne! Co więcej, te pasty smakują świetnie nie tylko w towarzystwie
chleba, czyli w wersji klasycznych kanapek, sprawdzą się również jedzone
solo, można podać je z różnego rodzaju
mięsem, z pasztetem.
Pole do kulinarnego popisu jest naprawdę wielkie. W końcu takie kombinacje w kuchni to jedno z lepszych (i smaczniejszych) zajęć, prawda?




PASTA Z
ZIELONEGO GROSZKU z
suszonymi pomidorami240g
zielonego groszku konserwowego150g
suszonych pomidorów (w
oliwie)szczypta
soliszczypta
pieprzuszczypta
chiliszczypta
słodkiej paprykiZielony groszek umieścić w blenderze i zblendować na gładką masę.
Suszone pomidory drobno pokroić, dodać do masy z
groszku. Całość doprawić
solą,
pieprzem,
chilli, papryczką i dokładnie wymieszać.PASTA Z
AWOKADO1 (dojrzałe, miękkie)
awokado2 łyżki
oleju z
orzechów arachidowych3 łyżki
ziaren słonecznikasok z ½
cytrynyszczypta
soliszczypta
pieprzu czarnegoszczypta
ostrej paprykiAwokado umyć, obrać ze skórki, pozbawić pestki, pokroić w mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Dodać
olej,
ziarna słonecznika,
sok z cytryny,
przyprawy. Całość zblendować na gładką masę.
ĆWIKŁA1kg
buraków ćwikłowych100g
chrzanu1 łyżeczka
solisok z 1
cytryny½ łyżeczki
pieprzu czarnego1 łyżka
cukruBuraki dokładnie umyć, umieścić w garnku, zalać
wodą i gotować, aż do miękkości. Wystudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Chrzan oczyścić, oskrobać i również zetrzeć na grubej tarce. Skropić
sokiem z cytryny.
Buraki połączyć z
chrzanem. Doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem. Dokładnie wymieszać. Gotową
ćwikłę przełożyć do słoików. Przechowywać w chłodnym miejscu.