ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: wegańskie pasty do chleba!

Breakfast's time!: wegańskie pasty do chleba!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was trzy propozycje, jak smacznie, zdrowo i prosto możecie urozmaicić swoje kanapki. Pasty powstały przy okazji wspólnego gotowania z Angeliką z bloga 365 dni dookoła kuchni, o którym pisałam Wam już wcześniej, przy okazji przepisu na wegański chlebek owsiano-ryżowy . Wszystkie trzy pasty są w wersji wegańskiej, są pełne smaku, koloru i zdrowia. Mój numer jeden to pasta z zielonego groszku z suszonymi pomidorami. Chociaż wybór jest naprawdę ciężki, wszystkie są pyszne! Co więcej, te pasty smakują świetnie nie tylko w towarzystwie chleba, czyli w wersji klasycznych kanapek, sprawdzą się również jedzone solo, można podać je z różnego rodzaju mięsem, z pasztetem. Pole do kulinarnego popisu jest naprawdę wielkie. W końcu takie kombinacje w kuchni to jedno z lepszych (i smaczniejszych) zajęć, prawda?
PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU z suszonymi pomidorami
240g zielonego groszku konserwowego
150g suszonych pomidorów (w oliwie)
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta chili
szczypta słodkiej papryki
Zielony groszek umieścić w blenderze i zblendować na gładką masę. Suszone pomidory drobno pokroić, dodać do masy z groszku. Całość doprawić solą, pieprzem, chilli, papryczką i dokładnie wymieszać.
PASTA Z AWOKADO
1 (dojrzałe, miękkie) awokado
2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
3 łyżki ziaren słonecznika
sok z ½ cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
szczypta ostrej papryki
Awokado umyć, obrać ze skórki, pozbawić pestki, pokroić w mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Dodać olej, ziarna słonecznika, sok z cytryny, przyprawy. Całość zblendować na gładką masę.
ĆWIKŁA
1kg buraków ćwikłowych
100g chrzanu
1 łyżeczka soli
sok z 1 cytryny
½ łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka cukru
Buraki dokładnie umyć, umieścić w garnku, zalać wodą i gotować, aż do miękkości. Wystudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chrzan oczyścić, oskrobać i również zetrzeć na grubej tarce. Skropić sokiem z cytryny. Buraki połączyć z chrzanem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać. Gotową ćwikłę przełożyć do słoików. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/02/weganskie-pasty-do-chleba.html