ßßß Cookit - przepis na Pasta do chleba z ziaren słonecznika i sezamu

Pasta do chleba z ziaren słonecznika i sezamu

nazwa

Wykonanie

Składniki :
75 g ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren sezamu
1 avocado
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz czarny mielony
kilka łyżek oleju ( u mnie olej pozostały z suszonych pomidorów)
Przygotowanie :
Ziarna słonecznika i sezamu namoczyłam w wodzie na noc, przecedziłam je przed przygotowaniem pasty i umieściłam w blenderze, dodałam olej - zblendowałam
Do masy dodałam avocado, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku- ugniotłam całość i wymieszałam.
Z tego co czytałam w internecie to dodatkami do pasty mogą być naprzemiennie
drobno pokrojony zielony ogórek, natka pietruszki, suszone pomidory.
Ciekawe jaki byłby smak z kaparami czy oliwkami?
Wszystko zależy od naszej fantazji, smaku i ewentualnie dostępnych produktów.
Ogólnie co kto lubi :)
A podstawą mogą być tylko ziarna słonecznika. Sezam daje paście lekką goryczkę.
Pastę przełożyłam do w szklanego słoiczka który umieściłam w lodówce.
Wydaje mi się, że świeżość zachowa choć przez 3 dni.
Dłużej nie ma potrzeby :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2018/01/pasta-do-chleba-z-ziaren-sonecznika-i.html