Wykonanie
Czas na
rybkę :)
Ryby są wyjątkowe - są pyszne i naprawdę zdrowe - a trzeba przyznać, że takie idealne zestawienie nie zdarza się niezwykle często. Jak coś jest naprawdę zdrowe to niekoniecznie jest pyszne, a jak się to przyrządza w pyszny sposób to... zazwyczaj przestaje być już tak bardzo zdrowe ;) W każdym razie warto wiedzieć, że w krajach śródziemnomorskich
ryby to częsty składnik posiłków - nie tylko dań obiadowych, ale także lekkich kolacji i smacznych przekąsek. Mieszkańcom
słonecznej Italii wychodzi to na zdrowie –
ryby zawierają mnóstwo cennych tłuszczów, a także witamin takich jak A, D i E. Dodatkowo jedząc
ryby dostarczamy organizmowi potężną dawkę selenu, chroniącego przed wolnymi rodnikami oraz
jodu – bardzo ważnego dla osób z chorobami tarczycy. Poza swoimi właściwościami prozdrowotnymi
ryby są lekkostrawne oraz niezwykle smaczne. Na przykład popularnego w naszym
kraju pstrąga przyrządzać można na wiele sposobów, choćby w stylu śródziemnomorskim. A oto i przepis ze składnikami na 2 osoby :·

2 świeże wypatroszone pstr ą gi· 150 g ś wie ż ego
szpinaku (lub mrożonego w liściach)· 3 z ą bki
czosnku· 6
suszonych pomidorów· 20 g
pora·
sól,
czarny pieprz·
olej ryżowy Olitalia· sok ze świeżej
cytryny lub
sok z cytryny LimmiSposób przygotowania:
Pstrągi płuczemy, osuszamy, posypujemy
solą i
pieprzem, a następnie skrapiamy
sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie kroimy
pora i szklimy go wraz z
czosnkiem na
oleju ryżowym. Dodajemy umyty (lub rozmrożony)
szpinak i dusimy całość przez chwilę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy suszone i pokrojone w kostkę
pomidory , doprawiamy całość
solą i
pieprzem. Wyjęte z lodówki
ryby nadziewamy farszem
szpinakowym, wedle uznania możemy też natrzeć
pstrągi ulubionymi
ziołami, np.
tymiankiem,
rozmarynem oraz posypać
kolorowym pieprzem.
Ryby pieczemy w rozgrzanym piekarniku lub grillujemy na specjalnie przeznaczonej do tego patelni przez ok. 15-20 minut.
Pstrągi podajemy skropione
sokiem z cytryny w towarzystwie złocistych ziemniaczków i pożywnej surówki ze świeżych warzyw. Smaczny sposób na lekki obiad. Smacznego!indexfood