Wykonanie
Coraz częściej możemy kupić w sklepie już gotowe guacamole, lecz prawda jest taka że przygotowanie tej pasty jest bajecznie proste więc każdy, w zaledwie kilka chwil może przygotować porcję świeżutkiego dipu w domowym zaciszu. Podstawą dobrej pasty jest świeże oraz dojrzałe
awokado. Środek powinien być jasno zielony, bez ciemnych plamek oraz na tyle miękki by bez trudu móc rozgnieść miąższ widelcem. Jak wybrać dojrzałe
awokado w sklepie? Wystarczy by po naciśnięciu palcem skórka lekko się ugięła i powróciła do poprzedniego stanu, jeśli skórka pozostaje naciśnięta
owoc jest już przejrzały. Jeśli chodzi o dodatki do guacamole są one tak naprawdę dowolne, możemy łączyć smaki według własnych upodobań, u mnie wersja guacamole z
suszonymi pomidorami, ale spokojnie można zaostrzyć smak
papryczką chilli, nadać świeżości
natką pietruszki czy
kolendrą. Pełna dowolność a w ramach inspiracji poniżej moja wersja.Składniki:
AwokadoSuszone pomidory (nie w zalewie)
CytrynaSól,
pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado przekrajamy na pół, wybieramy pestkę a następnie miąższ. Miękką część
awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojone w drobną kostkę
pomidory suszone, skrapiamy całość
sokiem z cytryny. Doprawiamy
solą,
pieprzem i odstawiamy na godzinkę do lodówki, aby guacamole z
suszonymi pomidorami się przegryzło. Guacamole możemy podać jako dip do warzyw lub pastę kanapkową.

Pasta guacamole z
suszonymi pomidorami idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa w formie dipu do warzyw,
chrupkiego pieczywa czy nachos lecz także jako urozmaicenie naszego kanapkowego menu. W jednej i drugiej opcji lubię bardzo. Choć
awokado to bardzo kaloryczny
owoc to warto go jeść.
Awokado = zdrowy tłuszcz, który zawiera mnóstwo kwasu oleinowego za sprawą czego obniża się poziom złego cholesterolu.
Awokado zawiera więcej potasu niż
banan, dzięki
czemu świetnie wpływa na układ nerwowy, a do tego jest bogatym źródłem witamin A, E, C, a za sprawą zawartej w nim luteiny korzystnie wpływa na wzrok. Zatem na zdrowie!PozdrawiamSmakUla.Podziel się...