ßßß
Sposób przygotowania:Awokado przekrajamy na pół, wybieramy pestkę a następnie miąższ. Miękką część awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone, skrapiamy całość sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na godzinkę do lodówki, aby guacamole z suszonymi pomidorami się przegryzło. Guacamole możemy podać jako dip do warzyw lub pastę kanapkową.
Pasta guacamole z suszonymi pomidorami idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa w formie dipu do warzyw, chrupkiego pieczywa czy nachos lecz także jako urozmaicenie naszego kanapkowego menu. W jednej i drugiej opcji lubię bardzo. Choć awokado to bardzo kaloryczny owoc to warto go jeść. Awokado = zdrowy tłuszcz, który zawiera mnóstwo kwasu oleinowego za sprawą czego obniża się poziom złego cholesterolu. Awokado zawiera więcej potasu niż banan, dzięki czemu świetnie wpływa na układ nerwowy, a do tego jest bogatym źródłem witamin A, E, C, a za sprawą zawartej w nim luteiny korzystnie wpływa na wzrok. Zatem na zdrowie!PozdrawiamSmakUla.Podziel się...