ßßß
A co począć jeśli ktoś cię obdaruje całą reklamówką tego wspaniałego "zielska'? Oczywiście nie ma problemu......trochę niejadalnych części odpada i roślina kurczy się w czasie obróbki termicznej.Jak wspomniałam warzywo to można przygotować na wiele sposobów, a więc jako pierwsze danie powstało moje ulubione: orecchiette con le cime di rapa/ czyli tzw. makaronowe uszka z brokułami/.Powstały również dwa inne : tradycyjne risotto / TUTAJ / i potrawka z fasolą / TUTAJ / .Warzywo wygląda tak:
Cime di rapa to zimowa roślina o ciemno- zielonym kolorze złożona z liści z domieszką brokułów- to taka krótka definicja zupełnie nieznanego w naszym kraju warzywa , które można spotkać we Włoszech. Pochodzi z tej samej rodziny ,co brokuły i kalafior, a uprawiana jest na południu kraju.
Składniki:/4 porcje/500 g liści brokułowych-cime di rapa /po oczyszczeniu/400 g makaronu orecchiette1/2 cebuli /można pominąć -brak w oryginale/2-3 fileciki anchois2 ząbki czosnkukawałeczek świeżej papryczki chilli4 łyżki oliwy z oliweksól do smakudodatkowo: parmezan lub bułka tarta do posypaniaWykonanie: