ßßß Cookit - przepis na Orecchiette con le cime di rapa

Orecchiette con le cime di rapa

nazwa

Wykonanie

Powoli kończy się zima, z utęsknieniem czekamy na wiosenne promienie słońca . Równolegle z ciepłem brakuje nam odrobiny świeżości i kolorów w naszych posiłkach. Oczywiście w sklepach można już kupić "świeże" nowalijki , sałatę, pomidory bez smaku itp....ale przecież nie o to chodzi. Uwielbiam zieleń na talerzu i staram się zawsze odrobinę tego koloru wprowadzić do każdego posiłku. Największe możliwości daje mi jednak zastosowanie w kuchni typowych
zielonych , jadalnych liści .Mam na myśli np. szpinak, liście buraka /bietola/ , cykorię i liście brokułów.......którym dzisiaj poświęcam ten post. Warzywa tego /jak i wiele innych/ niestety w naszym kraju nie spotkamy. Tak więc póki mam możliwość zajadam się "trawą" nawet zimą.
A jest to możliwe np. we Włoszech , gdzie brokułowe liście /cime di rapa, broccoleti/ to zimowe warzywo, z którego przygotowuje się wiele ciekawych przysmaków: d odatek do drugiego dania, do makaronu , składnik zapiekanek , samodzielne danie .
Używa się zarówno liści jak i "zielonych kwiatów" /brokułów/.
A co począć jeśli ktoś cię obdaruje całą reklamówką tego wspaniałego "zielska'? Oczywiście nie ma problemu......trochę niejadalnych części odpada i roślina kurczy się w czasie obróbki termicznej.
Jak wspomniałam warzywo to można przygotować na wiele sposobów, a więc jako pierwsze danie powstało moje ulubione: orecchiette con le cime di rapa/ czyli tzw. makaronowe uszka z brokułami/.
Powstały również dwa inne : tradycyjne risotto / TUTAJ / i potrawka z fasolą / TUTAJ / .
Warzywo wygląda tak:
Cime di rapa to zimowa roślina o ciemno- zielonym kolorze złożona z liści z domieszką brokułów
- to taka krótka definicja zupełnie nieznanego w naszym kraju warzywa , które można spotkać we Włoszech. Pochodzi z tej samej rodziny ,co brokuły i kalafior, a uprawiana jest na południu kraju.
Składniki:/4 porcje/
500 g liści brokułowych-cime di rapa /po oczyszczeniu/
400 g makaronu orecchiette
1/2 cebuli /można pominąć -brak w oryginale/
2-3 fileciki anchois
2 ząbki czosnku
kawałeczek świeżej papryczki chilli
4 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
dodatkowo: parmezan lub bułka tarta do posypania
Wykonanie:
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/03/orecchiette-con-le-cime-di-rapa.html