Wykonanie

Jest to
sałatka, którą bardzo często przygotowuję sobie na obiad.
Fasola,
soczewica, warzywa to wartościowe połączenie składników , a uzupełnieniem jest kromka domowego
pieczywa.Do sałatki można użyć ugotowanej, gotowej
fasoli i
soczewicy. Można też ugotować je samodzielnie.
Fasola powinna być wcześniej namoczona / min. 8 godz/ i gotowana ok. 45-50 min/ w zależności od gatunku/.
Soczewicę wystarczy gotować ok. 20 min. tak, aby zachowała swoją jędrność. Składniki mojej sałatki to gotowa mieszanka
suchej fasoli i
soczewicy , którą bardzo często wykorzystuję do przygotowania zupy. Ponieważ wszystko gotuje się razem ,
soczewica jest trochę rozgotowana i rozsypuje się w
sałatce.Mimo to smakuje wyśmienicie.

Składniki: /2 porcje/

150 g ugotowanej mieszanki
fasoli / np. adzuki, pinto czarne oczko,cannellini itp...../100 g ugotowanej
zielonej soczewicyniewielki kawałek
selera naciowego1 mały
koper włoski1
marchewka1
pomidor1 ząbek
czosnku1/2
czerwonej paprykimajeranek, tymianek/w-g uznania/kilka liści zielonej sałaty/ mix/2 łyżki
oliwy z oliwek /lub
oleju sałatkowego/2 łyżki
octu winnegosól i
pieprz do smakuWykonanie:-Ugotowaną
fasolę i
soczewicę umieścić w miseczce, posypać
tymiankiem,
majerankiem i
pieprzem.-
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw, wymieszać.-
Oliwę połączyć z
octem , energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji.-Połowę sosu wlać do miseczki i połączyć ze składnikami.-Warzywa umyć i obrać.
Seler pokroić w paseczki,
koper w cienkie plasterki,
cebulę w kosteczkę / część w plasterki/ ,
marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
Pomidory pokroić w kostkę / wcześniej usunąć pestki/.-Wszystkie warzywa dodać do miski i delikatnie wymieszać z
fasolką i soczewicą/ ewentualnie doprawić do smaku/.-Półmisek wyłożyć zielonymi liśćmi
sałaty.-Na wierzchu wyłożyć wymieszane warzywa, ozdobić plasterkami
cebuli i skropić pozostałym sosem.-Posypać świeżo zmielonym
pieprzem.-Podawać z
pieczywem.
