Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne danie obiadowe
kurczaka w jarzynce, danie odrobinę pracochłonne ale za to bardzo proste, smaczne i zdrowe .
składniki na 6 porcji3 tacki pakowanej
włoszczyzny (
marchew ,
pietruszka,
seler,
por,
kapusta, włoska,
cebula)
filet z kurczaka2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkupieprz cytrynowysólprzepis
Marchew,
pietruszkę i
seler ścieramy na tarce o dużych oczkach .
Pora i
cebulę drobno kroimy ,
kapustę włoską szatkujemy. Całą
włoszczyznę wrzucamy na patelnię i dusimy na tłuszczu na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy
solą ,
pieprzem cytrynowym i
czosnkiem granulowanym .Gdy jarzyny zmiękną odstawiamy patelnię z ognia.
Fileta z kurczaka przekrawamy na 6 części .Na wycięty w prostokąt kawałek foli aluminiowej nakładamy uduszone jarzyny, na to kładziemy
fileta z kurczaka, doprawiamy go
solą i
pieprzem cytrynowym , na wierzch kładziemy kolejną porcję jarzyny.Folię aluminiowa zwijamy zabezpieczając boki .Tak przygotowane filety wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 180 st.C. około 30-40 minut .Danie podajemy z
ziemniakami .