Wykonanie
Obiad kuchni polskiej w zdrowszej wersji :) Zamiast smażonego kotleta proponujemy delikatnie zawinąć go z warzywami w roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z
sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj
mięso dziecko pokusiło się na kilka kęsów.
Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia)Ilość porcji: 3Składniki:
3 pojedyncze
piersi z kurczaka1
marchewka1
pietruszka¼
seleraKawałek białego
pora1
cytryna2 ząbki
czosnkuKlika plastrów
szynki długodojrzewającejKilka gałązek
tymiankuOliwaŚwieżo mielony
pieprz i
sólPiersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy
oliwę,
sól i
pieprz. Dorzucamy do tego listki
tymianku oraz ścieramy
skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki
czosnku. Następnie nacieramy
mięso i pozostawiamy by przeniknęło
przyprawami.
Marchewkę,
seler i
pietruszkę obieramy oraz kroimy w słupki. Białą część
pora kroimy w paseczki. Na każdym płacie
mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek obtaczamy
szynką i zawijamy w folie aluminiową.
Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25 minut w temp 180 stopni.
Mięso podajemy na ciepło np. z
sosem czosnkowym lub
koperkowym .