ßßß
 
            
         Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia)Ilość porcji: 3Składniki:
Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia)Ilość porcji: 3Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka1 marchewka1 pietruszka¼ seleraKawałek białego pora1 cytryna2 ząbki czosnkuKlika plastrów szynki długodojrzewającejKilka gałązek tymiankuOliwaŚwieżo mielony pieprz i sólPiersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy oraz kroimy w słupki. Białą część pora kroimy w paseczki. Na każdym płacie mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową. Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25 minut w temp 180 stopni. Mięso podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym lub koperkowym .
3 pojedyncze piersi z kurczaka1 marchewka1 pietruszka¼ seleraKawałek białego pora1 cytryna2 ząbki czosnkuKlika plastrów szynki długodojrzewającejKilka gałązek tymiankuOliwaŚwieżo mielony pieprz i sólPiersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy oraz kroimy w słupki. Białą część pora kroimy w paseczki. Na każdym płacie mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową. Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25 minut w temp 180 stopni. Mięso podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym lub koperkowym .




