Wykonanie
Inspiracją do mojej wegetariańskiej zupy był przepis, który znalazłam na jednym z blogów. Przyznam, że zabierałam się do jej ugotowania już od dawna, ale nigdy nie było wystarczająco dużo motywacji. Pieczone warzywa smakują zupełnie inaczej niż ugotowane, a z dodatkiem przypraw są niezwykle aromatyczne. Wykorzystałam
przyprawy, które miałam w domu, podobnie było z warzywami. Zmiana chociażby jednego ze składników z pewnością zmieniłaby smak zupy, jednak ja opracowałam swój idealny. Za każdym następnym razem
będę gotować zupę tak samo - jest przepyszna. Zgodnie z moim ostatnim założeniem - zupa, którą Wam dziś przedstawię z całą pewnością należy do dietetycznych. Gdyby nie zawartość odrobiny
oleju i
soli, byłaby całkowicie "odchudzona", ale i tak
mogę ją zaliczyć do lekkich. Sami zobaczcie...

Składniki:- warzywa: 2-3
marchewki, 2
pietruszki, 1 mały
seler, 1
cebula, pół
papryki, 1
pomidor,- 1 łyżeczka
oleju + 1 łyżeczka
oleju z
ostrymi przyprawami (można zastąpić zwykłym i dodać
chilli),-
przyprawy:
sól (odrobinę),
pieprz,
papryka ostra,
bazylia,
czosnek granulowany,
estragon,
curry,- 1 torebka
ryżu brązowego,- 2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego.Wszystkie warzywa (oprócz
papryki i
pomidora) obieramy, a następnie dokładnie myjemy (także
pomidora i
paprykę).
Marchew i
pietruszkę kroimy w plasterki (grubsze),
pomidora i
paprykę w kostkę, podobnie
cebulę i
selera. Dość obficie przyprawiamy, polewamy
olejem, dokładnie mieszamy. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) przez ok. godzinę w temperaturze ok. 190 stopni. W trakcie pieczenia co jakiś czas mieszamy warzywa.

Po godzinie, przekładamy warzywa do garnka i zalewamy wrzącą
wodą (do połowy garnka). Wsypujemy
ryż. Dodajemy koncentrat. Gotujemy ok. 30 minut do miękkości
ryżu. Pod koniec gotowania część warzyw można rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem, by zupa była jeszcze bardziej gęsta. W razie potrzeby można doprawić do smaku (ja dodałam trochę więcej
soli) oraz podlać
wodą. Smacznego!