ßßß Cookit - przepis na Kuchnia pełna aromatu: zupa z pieczonych warzyw

Kuchnia pełna aromatu: zupa z pieczonych warzyw

nazwa

Wykonanie

Inspiracją do mojej wegetariańskiej zupy był przepis, który znalazłam na jednym z blogów. Przyznam, że zabierałam się do jej ugotowania już od dawna, ale nigdy nie było wystarczająco dużo motywacji. Pieczone warzywa smakują zupełnie inaczej niż ugotowane, a z dodatkiem przypraw są niezwykle aromatyczne. Wykorzystałam przyprawy, które miałam w domu, podobnie było z warzywami. Zmiana chociażby jednego ze składników z pewnością zmieniłaby smak zupy, jednak ja opracowałam swój idealny. Za każdym następnym razem będę gotować zupę tak samo - jest przepyszna. Zgodnie z moim ostatnim założeniem - zupa, którą Wam dziś przedstawię z całą pewnością należy do dietetycznych. Gdyby nie zawartość odrobiny oleju i soli, byłaby całkowicie "odchudzona", ale i tak mogę ją zaliczyć do lekkich. Sami zobaczcie...
Składniki:
- warzywa: 2-3 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 1 cebula, pół papryki, 1 pomidor,
- 1 łyżeczka oleju + 1 łyżeczka oleju z ostrymi przyprawami (można zastąpić zwykłym i dodać chilli),
- przyprawy: sól (odrobinę), pieprz, papryka ostra, bazylia, czosnek granulowany, estragon, curry,
- 1 torebka ryżu brązowego,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Wszystkie warzywa (oprócz papryki i pomidora) obieramy, a następnie dokładnie myjemy (także pomidora i paprykę). Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki (grubsze), pomidora i paprykę w kostkę, podobnie cebulę i selera. Dość obficie przyprawiamy, polewamy olejem, dokładnie mieszamy. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) przez ok. godzinę w temperaturze ok. 190 stopni. W trakcie pieczenia co jakiś czas mieszamy warzywa.
Po godzinie, przekładamy warzywa do garnka i zalewamy wrzącą wodą (do połowy garnka). Wsypujemy ryż. Dodajemy koncentrat. Gotujemy ok. 30 minut do miękkości ryżu. Pod koniec gotowania część warzyw można rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem, by zupa była jeszcze bardziej gęsta. W razie potrzeby można doprawić do smaku (ja dodałam trochę więcej soli) oraz podlać wodą. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/03/kuchnia-pena-aromatu-zupa-z-pieczonych.html