Wykonanie
Wczoraj mówiłam o
serii dań dietetycznych, oto i jedno z nich. Starałam się, by faktycznie miało jak najmniej kalorii, dlatego podsmażyłam je na 1 łyżce
oleju, a zawartość
soli w daniu jest bardzo mała. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, powinno się spożywać co najwyżej 3 łyżki
oleju dziennie (oczywiście jeśli to konieczne - w dodatku do potraw). Poza tym,
sól zatrzymuje
wodę w organizmie, dlatego należy ją ograniczać, ale też nie można całkowicie wyeliminować. Zgodnie z tymi wskazówkami powstało moje obiadowe danie, w którym mała zawartość
soli jest rekompensowana innymi
przyprawami. Jest bardzo smaczne i wcale nie czuć, że oszukiwałam kalorie :)

Składniki:- 500 g
mięsa mielonego (u mnie wieprzowe),- 200g
pieczarek,- 1 puszka
pomidorów,- 1 średnia
cebula,-
przyprawy: trochę
soli,
pieprz,
papryka ostra,
czosnek granulowany,
curry,
bazylia,
oregano,
estragon,-
ryż brązowy jako dodatek,- 1 łyżka
oleju.Na
oleju podsmażamy
mięso, odrobinę solimy,
pieprzu można użyć więcej. Po chwili dodajemy dokładnie umyte i pokrojone w plasterki
pieczarki oraz posiekaną w kostkę
cebulę. Dusimy przez ok. 10 minut do odparowania nadmiaru
wody. Po tym czasie miksujemy blenderem
pomidory z puszki (chyba, że macie rozdrobnione), a następnie dodajemy do całości. Mieszamy, przyprawiamy do smaku.Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. W trakcie dość często mieszamy i w razie potrzeby podlewamy
wodą. Ważne, by konsystencja była gęsta (żeby nie trzeba było zaprawiać). Podajemy z
brązowym ryżem (zgodnie z dietetycznym przesłaniem). Smacznego!