Wykonanie
Składniki:- 1 średnia
cukinia- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1
cebula- 1/2
pora- 25 dag
twarogu- 3
jajka- 1/2 szklanki
mleka- 2 małe
marchewki- po 2 łyżki posiekanej
pietruszki i
szczypiorku- 2 dag
drożdży- 2 łyżki
oleju- szczypta
cukru-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Drożdże mieszamy z 1/3 szklanki letniej
wody, 1 łyżką
mąki oraz z szczyptą
cukru, odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.2. Do pozostałej
mąki dodajemy 1/2 łyżeczki
soli, łyżkę
oleju i wyrośnięty zaczyn. Dolewamy 1/3 szklanki ciepłej
wody, zagniatamy ciasto, odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia.3. Warzywa w zależności od rodzaju oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki, zrumieniamy na pozostałej łyżce
oleju. Wyjmujemy
cukinię. Resztę warzyw podlewamy
wodą, przyprawiamy i gotujemy ok. 10 min., odcedzamy.4.
Twaróg ucieramy z
mlekiem i
jajkami, dodajemy posiekane
zioła, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.5. Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy
mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto. Następnie smarujemy masą
serową, posypujemy warzywami i pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach.