Wykonanie
Puszysty , domowy i bardzo oryginalny w smaku
chleb pszenny na drożdżach z dużą ilością jarzyn oraz
prażonej cebulki.Smakuje wyśmienicie sam lub upieczony w tosterze podany z plastrem
żółtego sera. Chlebek dzięki smarowaniu
wodą zachowuje długo chrupiącą skórkę , świeżość i puszystość.

Składniki:350g.
mąki pszennej7g.suchych
drożdży1/2 łyżeczki
cukruszczypta
soli2 łyżki drobno posiekanego
pora2 łyżki drobno startej
marchwi1 łyżka drobno startej
pietruszki1 łyżka drobno startego
selera4 łyżki
prażonej cebulki1
jajko5 łyżek
oleju rzepakowego1 szklanka
mlekaPrzygotowanie:Do miski wsypujemy
mąkę ,
drożdże ,
cukier oraz
sól , dodajemy tarte warzywa i
prażoną cebulkę -mieszamy.Wbijamy
jajko , wlewamy
mleko oraz
olej , wyrabiamy odchodzące od dłoni ciasto , odstawiamy na 1 h do podwojenia objętości.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą.Przekładamy ciasto , pozostawiamy na kolejne 15 min.
Chleb smarujemy po wierzchu
wodą , pieczemy 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Po wyjęciu ponownie smarujemy
wodą dzięki
czemu skórka będzie długo chrupiąca.
Chleb studzimy na kratce.






Smacznego