Wykonanie

Powolutku uczę się piec
chleby, coraz bardziej mi się to podoba, mojej rodzinie też, bo nie ma to jak kromka świeżutkiego, ciepłego i własnego
chlebka...Przepis został zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.com .Składniki na chlebek pieczony w keksówce 30 cm:15 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 1/4 szklanki ciepłego
mleka3 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
soli1
jajkoDrożdże mieszam z
cukrem, dodaję 1/4 szklanki
mleka i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut.Do przesianej i wymieszanej z
solą mąki dodaję wyrośnięte
drożdże i powolutku wlewam
mleko wciąż wyrabiając, wyrabianie trwa ok. 15 minut.Zostawiam do wyrośnięcia na ok. godzinę.Uderzam w ciasto pięścią, żeby się pozbyć zgromadzonego powietrza i ponownie zostawiam na godzinę.Oczywiście przykryte ściereczką i w ciepłym miejscu :)Wkładam ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem (mało!) i odstawiam... znowu na godzinę...Smaruję rozbełtanym
jajkiem i piekę przez ok 40 minut w piekarniku roozgrzanym do 200 stopni.Chlebek wychodzi też z
mąki orkiszowej, nie rośnie tak pięknie jak z pszennej, ale zobaczcie jak smakowicie wygląda:
