ßßß
Smak racuchów kojarzy mi się z dzieciństwem:) W porze podwieczorku, czy też kolacji, mam przygotowywała je nam. Jak się do nich dosiedliśmy, to nie wiadomo kiedy zniknęły...Potrzebujesz:30g świeżych drożdży300ml ciepłego mleka1 łyżka cukruszczypta soli1 jajko2 szklanki mąki pszennej2 jabłka (obrane i starte na grubej tarce lub pokrojone na ćwiartki i na plasterki)1. Do miseczki/kubka kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy połową mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut to wyrośnięcia.2. Do miski wsypujemy mąkę i sól - mieszamy. Wlewamy wyrośnięte drożdże, resztę mleka i jajko. Mieszamy ręką do połączenia się składników i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30-50 minut. Powinno podwoić swoją objętość.3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Odstawiamy na 8 minut do ponownego wyrośnięcia.4. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką ciasto formując placuszki. Pieczemy z każdej strony 2-3 minuty do zarumienienia się.5. Usmażone odkładamy na talerz wyścielany papierowym ręcznikiem. Posypujemy cukrem pudrem. Gotowe do podania.Smacznego!2.