ßßß
Składniki:- 1 długa lub 2 krótsze gałązki rabarbaru, ale równie dobrze mogą być to jabłka, na ciasto:- 1/2 kostki tłuszczu,- 3 szklanki mąki pszennej,- 1/2 szklanki + 1 łyżeczka cukru,- 3 jaja,- 5 dag drożdży,- 1/2 szklanki mleka,- szczypta soli, na kruszonkę:- 1 szklanka mąki pszennej,- 1 szklanka cukru,- 1/2 kostki tłuszczu.Sposób wykonania:Tłuszcz roztapiamy i studzimy. W tym czasie w letnim mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia.Mieszamy jaja z cukrem, dodajemy 1 szklankę mąki, następnie wystudzony tłuszcz, znów szklankę mąki, drożdże i resztę mąki z solą. Dokładnie mieszamy, wykładamy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na nie pokrojony w plasterki rabarbar i posypujemy kruszonką, którą robimy z wymieszania jej składników.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 °C i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie piekarnik uchylamy i po 5 minutach wyciągamy placek, by nie wysechł od zbyt długiego leżenia w ciepłym piekarniku.