ßßß
500 gram maki pszennej + ewentualnie do podsypania2 łyżki oleju1 łyżeczka soli40 gram drożdży1 łyżeczka cukru250 ml ciepłego mleka1/3 szklanki mleka do posmarowania bułeczekfarsz:6 średnich cebulsól, pieprz (może być też ziołowy)W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 do "ruszenia".Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, olej i zagniatamy elastyczne ciasto (ja nie musiałam podsypywać, wystarczyło idealnie). Odstawiamy w omączonej misce na około 45 - 60 minut do podwojenia objętości.W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule kroimy w półplasterki, podsmażamy do zeszklenia na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, schładzamy.Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 8 równych części.Każdą z nich formujemy w bułeczkę (kuleczkę).
Następnie wałkujemy ją na placuszek o grubości około 2- 2 , 5 cm.
Na środku placuszka dnem szklanki robimy zagłębienie.
Palcami pogłębiamy je tak, aby ciasto pod naszym "dołkiem" było cienkie, a po bokach naokoło grubiutkie.
W zagłębienie wkładamy farsz, w ilości około 1,5 łyżki, bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut do napuszenia, następnie brzegi smarujemy mlekiem.
Pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.