Wykonanie
Składniki:- 50g miękkiego
masła- 0,5kg
mąki pszennej (użyłam Lubelli do pierogów)- 1 szklanka
wody w temp. pokojowej- 1
jajko- 2
żółtka- 1 łyżeczka
soliSposób przygotowania:1.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy
masło, które siekamy nożem i rozcieramy palcami. Następnie wbijamy
jajko i
żółtka, posypujemy
solą, zagniatamy, stopniowo dolewając
wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne, miękkie i odchodzące od rąk odstawiamy na 15 min., przykrywając ściereczką.2. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy (dosyć ciężko się rozwałkowuje, ale czym ciasto cieńsze, tym lepsze). Wycinamy kółka, nakładamy dość sporo farszu, zalepiamy. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gdy wypłyną jeszcze chwilę gotujemy (ważne by były miękkie, ale nie rozgotowane). Ciasto jest dla mnie idealne, łatwo się lepi, pierogi po ugotowaniu są mięciutkie i nie rozlatują się, smakują doskonale z farszem na słodko jak i na słono. Ugotowane pierogi można zamrozić lub odgrzać (ugotować lub podsmażyć na patelni), gdyż smakują równie dobrze.Inspiracja:artkulinariaPrzykładowe farsze do pierogów:"Ze
szpinakiem i
serem ricotta"- 250g
ricotty- 250g
świeżego szpinaku- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżka
masła- 5 łyżek startego
parmezanu-
sól i
pieprzZmiażdżony
czosnek podsmażamy na
maślę, dodajemy delikatnie poszatkowany
szpinak, solimy i smażymy aż zmięknie (jeśli puści dużo
wody to go odcedzamy).
Szpinak łączymy z
serem ricotta i
parmezanem, całość przyprawiamy
solą i
pieprzem."Ruskie"- 700g ugotowanych
ziemniaków- 300g
białego sera- 2
cebule-
olej-
sól i
pieprz-
boczekTłuczkiem mieszamy
ziemniaki z
serem, dodajemy pokrojoną i podsmażoną 1
cebulę, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Pozostałą
cebulę szatkujemy i podsmażamy z pokrojonym
boczkiem, by powstały skwarki do polania gotowych pierogów, z wcześniej przygotowanym farszem ziemniaczano-
serowym.