Wykonanie
Składniki:*na sos- 4
pomidory- 1 puszka
pomidorów w puszce- 2 łyżeczki
przecieru pomidorowego- 3 łyżki
oliwy z oliwek- 2 ząbki
czosnku- kilka listków świeżej
bazylii-
sól i
pieprz-
cukier do smaku*dodatkowo- 1/2 kg
mięsa mielonego- 5 połówek
suszonych pomidorów w
oleju- 5
pieczarek- 2 małe
marchewki- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1
jajko- 100g
żółtego sera- 1 łyżka
oleju- 1 opakowanie
makaronu cannelloniSposób przygotowania:1. Przygotowanie sosu zaczynamy od rozgrzania
oliwy, wrzucamy posiekany
czosnek i
bazylię, następnie dodajemy pokrojone świeże
pomidory,
pomidory z puszki, przecier, jedną szklankę
wody, gotujemy ok. 10 min. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem,
cukrem do smaku, ewentualnie
przyprawą typu
vegeta.2. Posiekaną
cebulę i
czosnek podsmażamy na
oleju, dodajemy startą
marchewkę i
pieczarki, chwilę smażymy, następnie wrzucamy
mięso, pokrojone
suszone pomidory, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotowe
mięso studzimy, później wbijamy
jajko, wsypujemy 1/3
startego sera, mieszamy.3. Rurki napełniamy mięsnym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwą. Całość zalewamy
pomidorowym sosem.4. Zapiekamy ok. 15 min. w 180 stopniach, następnie posypujemy pozostałym
serem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. (do miękkości
makaronu).