Wykonanie
Jeśli szukaliście pomysłu na ciekawą przekąskę, która może być także daniem głównym, dobrze trafiliście. Można ją podać zarówno na obiad, jak i kolację, na ciepło i na zimno. Myślę, że posmakuje każdemu, kto uwielbia spaghetti bolognese. Pomysł na to danie powstał spontanicznie - chciałam zrobić coś, co będzie sycące. Na myśl od razu nasunęło się spaghetti, ale tym razem chciałam przyrządzić coś innego. W lodówce miałam
ciasto francuskie, więc postanowiłam połączyć je z pomysłem na spaghetti. I oto powstało danie, które zostaje u nas na dobre.
Składniki:- 1 arkusz
ciasta francuskiego,- ok. 200 g
mięsa mielonego,- 1 puszka
pomidorów,- 2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego,- 1
cebula,- 1 ząbek
czosnku,- 1 mała
marchew,-
olej do smażenia,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
cukier,
bazylia,
oregano,
papryka ostra,- 1
jajko,- starty
żółty ser.Na łyżce
oleju podsmażamy pokrojone w kostkę
cebulę i
czosnek. Po chwili dodajemy
pomidory z puszki, koncentrat oraz obraną i startą na tarce
marchew. Dusimy przez ok. 15 minut. Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem,
papryką ostrą,
bazylią i
oregano.Na tej samej patelni podsmażamy
mięso (na łyżce
oleju), pod koniec przyprawiamy, a następnie dodajemy
sos pomidorowy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie kuchenkę wyłączamy, a
mięso zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraciki, nakładamy po łyżeczce ostudzonego farszu
mięsnego. Lepimy pierogi/kieszonki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierożków smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po ok. 10 minutach pierożki posypujemy startym
żółtym serem. Pieczemy do zarumienienia (całkowity czas pieczenia ok. 20-25 minut). Smacznego!