ßßß Cookit - przepis na Pomysł na lekki obiad: pulpety w sosie pomidorowym

Pomysł na lekki obiad: pulpety w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Kolejny pomidorowy wpis w tym tygodniu... Wybaczcie, ale jakoś tak się złożyło, że mieliśmy totalnie pomidorowy czas. Głównie wynika to z mojej diety, która musi być bogata w potas, ale także z naszej totalnej miłości do pomidorów. Nie tylko one są źródłem potasu, ale z niewiadomych przyczyn zjedzenie czegoś pomidorowego szybciej sprawia, że drętwienia i skurcze mijają. Pulpety zwykle robiłam w sosie selerowym, pieczarkowym lub zwyczajnym warzywnym, ale żadne z nich nie są tak aromatyczne jak te, które za chwilę Wam zaprezentuję.
Składniki:
- ok. 500 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 rozmoczona w wodzie kajzerka,
- 1 cebula,
- przyprawy Prymat: sól, pieprz mielony, papryka ostra, czosnek granulowany, bazylia, oregano,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- składniki na sos: 1 puszka pomidorów, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała marchew, sól ziołowa Prymat, czosnek granulowany Prymat, bazylia Prymat, oregano Prymat, cukier, 1 łyżka oleju.
Na początku przygotowujemy sos: cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem soli ziołowej. Po chwili dodajemy łyżkę koncentratu, a następnie pomidory z puszki, startą na tarce marchew. Całość posypujemy przyprawami, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę z dodatkiem reszty koncentratu. Można dodać trochę wody, ale niezbyt dużo, by sos zachował gęstość. Sos zagotowujemy, przyprawiamy do smaku.
Mięso przygotowujemy identycznie jak na kotlety mielone: mieszamy mięso, jajko, kajzerkę odciśniętą z wody, startą na tarce cebulę, koncentrat i przyprawy. Formujemy kotleciki (wielkość wg uznania) i wrzucamy do gotującego się sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/07/pomys-na-lekki-obiad-pulpety-w-sosie.html