Wykonanie
Kolejny
pomidorowy wpis w tym tygodniu... Wybaczcie, ale jakoś tak się złożyło, że mieliśmy totalnie
pomidorowy czas. Głównie wynika to z mojej diety, która musi być bogata w potas, ale także z naszej totalnej miłości do
pomidorów. Nie tylko one są źródłem potasu, ale z niewiadomych przyczyn zjedzenie czegoś
pomidorowego szybciej sprawia, że drętwienia i skurcze mijają. Pulpety zwykle robiłam w sosie
selerowym,
pieczarkowym lub zwyczajnym warzywnym, ale żadne z nich nie są tak aromatyczne jak te, które za chwilę Wam zaprezentuję.
Składniki:- ok. 500 g
mięsa mielonego,- 1
jajko,- 1 rozmoczona w wodzie
kajzerka,- 1
cebula,-
przyprawy Prymat:
sól,
pieprz mielony,
papryka ostra,
czosnek granulowany,
bazylia,
oregano,- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,- składniki na sos: 1 puszka
pomidorów, 2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego, 1
cebula, 2 ząbki
czosnku, 1 mała
marchew,
sól ziołowa Prymat,
czosnek granulowany Prymat,
bazylia Prymat,
oregano Prymat,
cukier, 1 łyżka
oleju.Na początku przygotowujemy sos:
cebulę i
czosnek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na łyżce
oleju z dodatkiem
soli ziołowej. Po chwili dodajemy łyżkę koncentratu, a następnie
pomidory z puszki, startą na tarce
marchew. Całość posypujemy
przyprawami, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę z dodatkiem reszty koncentratu. Można dodać trochę
wody, ale niezbyt dużo, by sos zachował gęstość. Sos zagotowujemy, przyprawiamy do smaku.
Mięso przygotowujemy identycznie jak na kotlety mielone: mieszamy
mięso,
jajko,
kajzerkę odciśniętą z
wody, startą na tarce
cebulę, koncentrat i
przyprawy. Formujemy kotleciki (wielkość wg uznania) i wrzucamy do gotującego się sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Podajemy z
ziemniakami,
makaronem lub
ryżem. Smacznego!