Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 300g
mąki pszennej- 100g
masła- 3 łyżki zimnej
wody- 1
jajko- szczypta
soli*na nadzienie- 200g wędzonki (
boczku,
bekonu,
szynki)- 2
pory (tylko biała część)- szczypta
papryki słodkiej- 2 ząbki
czosnku- 2 twarde
jabłka- szczypta
tymianku-
sól i
pieprz- 100g
sera z błękitną pleśnią- 2
jajka- 1 szklanka słodkiej
śmietany 18%- 100g startego
żółtego sera-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Przygotowujemy kruche ciasto.
Mąkę siekamy z pokrojonym miękkim
masłem, dodajemy
jajko,
wodę oraz
sól i zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min.2. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy pokrojoną wędzonkę, dodajemy pokrojone w talarki
pory, posiekany
czosnek i sproszkowaną
paprykę. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę
jabłka. Oprószamy
tymiankiem,
pieprzem i
solą, podlewamy odrobiną
wody i dusimy pod przykryciem5 minut.3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną
olejem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 min. w 180 stopniach. Wystudzony farsz wykładamy na ciasto i posypujemy pokruszonym
serem pleśniowym.4. Zalewamy wszystko
śmietaną z
jajkami i częścią tartego
sera. Resztę
sera wysypujemy na wierzch. Pieczemy na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 30 min. Podajemy na ciepło lub na zimno.