Brukselka. Ludzie dzielą się na jej miłośników i haterów – ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Dziś zrobiłam tartę z nadzieniem z brukselki.Razem ze mną wytrawne tarty przygotowali: Panna Malwinna, Mirabelka, Maggie, Bartoldzik i Chantel .Mój przepis powstał na bazie przepisu Aleksandry Chomicz z książeczki Ciasta słodkie i wytrawne. Tarty i quiche. Biblioteczka Poradnika Domowego 07/2010 .Składniki:Spód:20 dag mąki pszennej15 dag masła1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 łyżki wody1 łyżka olejuFarsz:50 dag brukselki2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1 szklanka śmietany 18%2 jajka1/2 łyżeczki pieprzu10 dag sera żółtego1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać sól, gałkę muszkatołową oraz wodę. Szybko zagnieść.2. Formę do tart posmarować olejem. Wylepić formę ciastem i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.3. Ugotować brukselkę na półmiękko (ok. 10 minut).4. Rozgrzać piekarnik do 200°C.5. Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na wierzch ugotowaną brukselkę, pokrojony w plastry czosnek, skropić oliwą i piec 20 minut.6. Zalać brukselkęjajkami roztrzepanymi ze śmietaną i pieprzem, posypać tartym serem. Piec jeszcze 25 minut.