ßßß Cookit - przepis na Quiche z brukselką

Quiche z brukselką

nazwa

Wykonanie

Brukselka. Ludzie dzielą się na jej miłośników i haterów – ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Dziś zrobiłam tartę z nadzieniem z brukselki.
Razem ze mną wytrawne tarty przygotowali: Panna Malwinna, Mirabelka, Maggie, Bartoldzik i Chantel .
Mój przepis powstał na bazie przepisu Aleksandry Chomicz z książeczki Ciasta słodkie i wytrawne. Tarty i quiche. Biblioteczka Poradnika Domowego 07/2010 .
Składniki:
Spód:
20 dag mąki pszennej
15 dag masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki wody
1 łyżka oleju
Farsz:
50 dag brukselki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka śmietany 18%
2 jajka
1/2 łyżeczki pieprzu
10 dag sera żółtego
1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać sól, gałkę muszkatołową oraz wodę. Szybko zagnieść.
2. Formę do tart posmarować olejem. Wylepić formę ciastem i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
3. Ugotować brukselkę na półmiękko (ok. 10 minut).
4. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
5. Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na wierzch ugotowaną brukselkę, pokrojony w plastry czosnek, skropić oliwą i piec 20 minut.
6. Zalać brukselkę jajkami roztrzepanymi ze śmietaną i pieprzem, posypać tartym serem. Piec jeszcze 25 minut.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/12/01/quiche-z-brukselka