Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 25 dag
mąki pszennej- 300ml
wody-
olej do smażenia*na farsz- 40 dag
świeżego szpinaku- 2 ząbki
czosnku- 200g
sera ricotta- szczypta
gałki muszkatołowej- 2 łyżki
oliwy-
sól i
pieprz*dodatkowo- 5 dag
żółtego sera-
papryka słodka lub ostra w płatkachSposób przygotowania:1. Z
mąki,
wody i szczypty
soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Na małej ilości
oleju smażymy naleśniki i odkładamy na bok.2.
Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na łyżce
oliwy, dodajemy umyty i pokrojony
szpinak. Gdy zmięknie przyprawiamy
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem, studzimy. Następnie
szpinak odciskamy z nadmiaru
wody, która pojawi się podczas smażenia, mieszamy go z
serem, przyprawiamy jeszcze do smaku.3. Na każdy naleśnik nakładamy
szpinakowy farsz i zawijamy na kształt krokieta. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą
oliwą, układamy naleśniki, posypujemy
startym serem, wymieszanym z
płatkami papryki. Zapiekamy ok. 15 min. w 170 stopniach.