Wykonanie
Boćwina lub
burak liściowy /szpinakowy/ w
języku włoskim: "bietola" jest rośliną mało znaną w naszym
kraju. Wywodzi się z basenu Morza śródziemnego , uprawiana wyłącznie dla liści jest rośliną jednoroczną. Choć roślina dostępna jest na rynku włoskim przez cały rok ,to najbardziej smakuje jednak wiosną. Bietola ma kruche, delikatne liście o ciemnozielonym zabarwieniu i grubą, jasną, mięsistą łodyżkę /również jadalną /.
Liście są bogactwem witamin i związków mineralnych . Zawierają
między innymi magnez i żelazo. Warzywo doceniane przez dorosłych i wywołujące grymas na twarzy dzieciaków gości w kuchni włoskiej na co dzień. Podobnie jak popularny
szpinak. Warzywo jest doskonałym składnikiem farszów , zapiekanek , dodatkiem do zup , jajecznicy, może być podawane jako samodzielne danie z
pieczywem lub jako dodatek do
mięsa. Przyrządza się je podobnie jak
szpinak. Najpierw umyte liście należy ugotować w osolonej wodzie /bardzo krótko, ale łodyżki można wrzucić wcześniej i gotować trochę dłużej/, odsączyć , pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać
oliwę z
czosnkiem i podsmażyć pokrojone liście. Przełożyć na talerz , skropić
sokiem z cytryny ,
octem winnym lub posypać startym
parmezanem.Zamiast
boćwiny /bietoli/ można użyć liście
szpinaku.ciasto:
200 g
mąki pszennej100 g
masła1
jajko2-3 łyżki zimnej
wodyszczypta
soliszczypta
gałki muszkatołowejnadzienie:ok. 450 g liści
boćwiny / bietoli/1
jajo150 g
ricotty100 g
żółtego sera / użyłam
ser fontina/1 łyżka
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnkulistki świeżego
tymianku i
majerankusól i
pieprz do smaku
-
Masło połączyć z
mąką ,posiekać nożem, dodać
sól ,
jajko i tyle
wody by zagnieść elastyczne ciasto/ w miarę szybko./-Uformować kulę, owinąć w folię ,spłaszczyć i włożyć do lodówki na ok.30 minut.-Formę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
oliwą..-Liście bietoli wypłukać ,odciąć grubsze części i wrzucić do gotującej się ,osolonej
wody.-Po kilku minutach wrzucić zielone liście i gotować ok.2-3 minuty.-N astępnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i pokroić na 1 cm kawałki.- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy, wrzucić ząbek
czosnku i pokrojona bietolę.-Mieszając podgrzewać kilka minut , aż warzywo przejdzie smakiem
czosnku.-Doprawić do smaku
pieprzem , a
czosnek usunąć. Przestudzić.-
Ser ricotta rozdrobnić widelcem i wymieszać z
jajkiem.-Dodać pokrojony
żółty ser ,
zioła, doprawić do smaku
solą i
pieprzem .- Ciasto rozwałkować na placek większy niż średnica formy .-W wyłożyć nim spód i boki formy.-Piekarnik nagrzać do 180 stopni.- Na przygotowane ciasto wyłożyć bietolę i zalać masą
serowo-jajeczną.-Wyrównać powierzchnię /można nałożyć kratkę z resztek ciasta lub tak jak u mnie dowolne ozdoby/ -Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut na złoty kolor.