Wykonanie
Jak
dyniowo, to
dyniowo :-) dziś kolejna propozycja na wykorzystanie
dyniowego puree :-) a ponieważ jesień w ostatnich dniach złota i piękna, to czy można się oprzeć złotym pierogom? Ciasto jest fantastyczne - idealnie się wałkuje i nie pęka :-) Za to w farszu zderzyłam ze sobą dwa dość intensywne smaki przypraw, ale
powiem Wam, że efekt jest rewelacyjny - doskonale się uzupełniają i powodują, że pierogi są wyjątkowe...SKŁADNIKICiasto:1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżki
oleju0,5 szklanki ciepłej
wody1/4 łyżeczki
soliFarsz:100 - 120 g
sera białego1 szklanka puree z pieczonej dyni1/2 łyżeczki
słodkiej papryki mielonej1/2 słoika
suszonych pomidorówsól,
pieprzszczypta
cynamonuszczypta granulowanego
czosnkudodatkowo: 1/2 słoika
suszonych pomidorów i 3 łyżki
oliwy, w której się one znajdują
Mąkę mieszamy na stolnicy z
solą, dodajemy
olej i stopniowo dolewamy
wodę zagniatając ciasto. Wyrabiamy je przez kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne.
Ser rozgniatamy widelcem,
pomidory kroimy w cienkie paski i wkładamy do salaterki, dodajemy puree z dyni,
przyprawy i całość dokładnie mieszamy.Ciasto cienko wałkujemy i robimy pierogi, nadziewając je
dyniowym farszem. Wkładamy je partiami do wrzącej
wody i gotujemy 5 minut od chwili gdy wypłyną na powierzchnię.Pozostałe
pomidory również kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
pomidory, mieszamy i dodajemy pierogi, obsmażamy na złoty kolor.
Pomidory ściemnieją, ale nadal pozostaną pyszne :-)