Wykonanie
Jeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym
boczkiem i
porem, a całość w
śmietanowo jajecznej
masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne!



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)Składniki:Ciasto:260g
mąki pszennej125g
masła1
żółtkoOk. 40ml
wodySólFarsz:

Ok. 100g
boczku3
jajka2
pory½ szklanki
śmietany 18%½ szklanki startego
żółtego sera1 łyżka
musztardyPrzyprawy:
sól, świeżo mielony
pieprz,
gałka muszkatołowa
Na blacie kuchennym umieszczamy
mąkę, dodajemy posiekane
masło oraz
żółtko i zimną
wodę. Doprawiamy delikatnie
solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy patelnie.
Boczek kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. W czasie kiedy smażymy
boczek myjemy
pory i kroimy na półplasterki. Podsmażony
boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tą samą patelnie wrzucamy
por i smażymy kilka minut.
Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy
śmietanę oraz
musztardę i doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony
boczek i
por. Na końcu wrzucamy
ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni. Smacznego.





