Wykonanie
Jak zachwycić gości minimalnym nakładem pracy? Oto mój pomysł na niezwykle efektywną przystawkę! Jej wykonanie jest naprawdę proste, a smak zachwyci każdego! Jeśli nie wierzycie na słowo, wypróbujcie jak najszybciej!

Składniki:4-5 porcjiCiasto:1,5 szklanki
mąki pszennej¾ kostki solonego
masła1
żółtko4-5 łyżek zimnej
wodyFarsz:2 małe
pory50 g gotowanego
boczku wędzonego2
jajka3-4 łyżki
śmietany 18%50 g
sera żółtegokawałek
masłaolej rzepakowyPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko.
Masło kroimy w drobną kostkę i siekamy razem z
mąką. Następnie dodajemy
żółtko i
wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kokilki smarujemy
masłem i wykładamy
ciastem. Spód nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na
oleju.
Pora kroimy w piórka i przysmażamy razem z
boczkiem. Smażymy około 5-7 minut i pod koniec dodajemy kawałek
masła. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka i
śmietanę dokładnie mieszamy razem i dodajemy
starty ser żółty (zostawiamy odrobinę, żeby posypać wierzch tartaletek). Kokilki napełniamy farszem i pieczemy przez 45 minut w temp. 200 stopni.





