ßßß

W trakcie wspólnego gotowania dietetyczka Hanna Głowacka opowiedziała jakie składniki warto połączyć by było zdrowo, a szef kuchni Piotr Sierociński zdradził tajniki łączenia smaków. Tematem przewodnim było przygotowanie zdrowych i pysznych sałatek oraz past śniadaniowych.



Poniżej podaję przepisy na przygotowane przeze mnie sałatki.Zwycięska sałatka "Kolorowe caprese"- 1 pomidor- kilka plasterków grillowanej cukinii i bakłażana- kawałek świeżego ogórka- 1 kulka mozzarelli- garść rukoli- garść kiełków brokuła lub żodkiewki- pestki dyni- 1 łyżka miodu- 2 łyżki oleju z pestek dyni- 1 łyżeczka musztardy- 1/4 łyżeczki mielonego imbiruNa talerzu układamy na przemian plasterki warzyw i sera, na środku kiełki wymieszane z rukolą. Olej mieszamy z miodem, imbirem, musztardą, polewamy tym sałatkę, na końcu posypujemy pestkami dyni.
"Sałatka z awokado"- 1/2 awokado- mieszanka sałat- kawałek parmezanu- pestki dyni- sok z 1/2 pomarańczy- kawałek imbiru- olej lniany- 2 łyżki mioduAwokado obieramy i kroimy w małe plasterki. W misce mieszamy miód z sokiem z pomarańczy, posiekanym imbirem, dodajemy awokado i pozostawiamy na kilka minut. Sałatę mieszamy z 1-2 łyżkami oleju lnianego, wykładamy na talerz. Układamy awokado, można skropić odrobiną sosu z pomarańczy i miodu. Na końcu posypujemy startym parmezanem i pestkami dyni.