Wykonanie
Dzięki współpracy z firmą Oleofarm miałam okazję wziąć udział w kulinarnym spotkaniu "Dietetyczne rewolucje", które dotyczyło zdrowego odżywiania. Warsztaty odbyły się w w Hotelu Novotel Centrum Szczecin, podczas których szczecińscy blogerzy mogli podzielić się swoim kulinarnym doświadczeniem oraz zdobyć porcję praktycznej
wiedzy.


W trakcie wspólnego gotowania dietetyczka
Hanna Głowacka opowiedziała jakie składniki warto połączyć by było zdrowo, a szef kuchni Piotr Sierociński zdradził tajniki łączenia smaków. Tematem przewodnim było przygotowanie zdrowych i pysznych sałatek oraz past
śniadaniowych.





Poniżej podaję przepisy na przygotowane przeze mnie sałatki.Zwycięska
sałatka "Kolorowe caprese"- 1
pomidor- kilka plasterków grillowanej
cukinii i
bakłażana- kawałek świeżego
ogórka- 1 kulka
mozzarelli- garść
rukoli- garść
kiełków brokuła lub
żodkiewki-
pestki dyni- 1 łyżka
miodu- 2 łyżki
oleju z pestek dyni- 1 łyżeczka
musztardy- 1/4 łyżeczki mielonego
imbiruNa talerzu układamy na przemian plasterki warzyw i
sera, na środku
kiełki wymieszane z
rukolą.
Olej mieszamy z
miodem,
imbirem,
musztardą, polewamy tym
sałatkę, na końcu posypujemy
pestkami dyni.

"
Sałatka z
awokado"- 1/2
awokado- mieszanka
sałat- kawałek
parmezanu-
pestki dyni- sok z 1/2
pomarańczy- kawałek
imbiru-
olej lniany- 2 łyżki
mioduAwokado obieramy i kroimy w małe plasterki. W misce mieszamy
miód z
sokiem z
pomarańczy, posiekanym
imbirem, dodajemy
awokado i pozostawiamy na kilka minut.
Sałatę mieszamy z 1-2 łyżkami
oleju lnianego, wykładamy na talerz. Układamy
awokado, można skropić odrobiną sosu z
pomarańczy i
miodu. Na końcu posypujemy startym
parmezanem i
pestkami dyni.