ßßß Cookit - przepis na Spotkanie "Dietetyczne rewolucje"

Spotkanie "Dietetyczne rewolucje"

nazwa

Wykonanie

Dzięki współpracy z firmą Oleofarm miałam okazję wziąć udział w kulinarnym spotkaniu "Dietetyczne rewolucje", które dotyczyło zdrowego odżywiania. Warsztaty odbyły się w w Hotelu Novotel Centrum Szczecin, podczas których szczecińscy blogerzy mogli podzielić się swoim kulinarnym doświadczeniem oraz zdobyć porcję praktycznej wiedzy.
W trakcie wspólnego gotowania dietetyczka Hanna Głowacka opowiedziała jakie składniki warto połączyć by było zdrowo, a szef kuchni Piotr Sierociński zdradził tajniki łączenia smaków. Tematem przewodnim było przygotowanie zdrowych i pysznych sałatek oraz past śniadaniowych.
Poniżej podaję przepisy na przygotowane przeze mnie sałatki.
Zwycięska sałatka "Kolorowe caprese"
- 1 pomidor
- kilka plasterków grillowanej cukinii i bakłażana
- kawałek świeżego ogórka
- 1 kulka mozzarelli
- garść rukoli
- garść kiełków brokuła lub żodkiewki
- pestki dyni
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Na talerzu układamy na przemian plasterki warzyw i sera, na środku kiełki wymieszane z rukolą. Olej mieszamy z miodem, imbirem, musztardą, polewamy tym sałatkę, na końcu posypujemy pestkami dyni.
"Sałatka z awokado"
- 1/2 awokado
- mieszanka sałat
- kawałek parmezanu
- pestki dyni
- sok z 1/2 pomarańczy
- kawałek imbiru
- olej lniany
- 2 łyżki miodu
Awokado obieramy i kroimy w małe plasterki. W misce mieszamy miód z sokiem z pomarańczy, posiekanym imbirem, dodajemy awokado i pozostawiamy na kilka minut. Sałatę mieszamy z 1-2 łyżkami oleju lnianego, wykładamy na talerz. Układamy awokado, można skropić odrobiną sosu z pomarańczy i miodu. Na końcu posypujemy startym parmezanem i pestkami dyni.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2014/10/spotkanie-dietetyczne-rewolucje.html