Wykonanie
To miał być weekend wypoczynkowy, ale przemienił się w pieczenie i gotowanie. Najpierw były pierniczki, kilka innych dań i w końcu nadszedł czas na
indyka. Ale nie żałuje, że ten weekend taki był, bo miałem okazję przyrządzić
indyka z takim świetnym sosem.
Indyk nie dość, że wyszedł miękki to i soczysty, idealny na niedzielny obiad.Składniki:- około 0.5 kg piersi z
indyka- 2 łyżeczki
przyprawy do mięs- 2 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek- sok wyciśnięty z
pomarańczy- skórka starta z jednej
pomarańczy- 2 łyżeczki startego
imbiru- 2 łyżki
miodu- 2 łyżki
musztardyPrzygotowanie:Piersi z
indyka dokładnie myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, posypujemy
przyprawą do mięs, polewamy
olejem lub
oliwą i wkładamy do lodówki na godzinę.Przygotowujemy glazurę, Do miski dodajemy sok oraz skórkę z
pomarańczy,
miód,
imbir oraz
musztardę i mieszamy ze sobą.
Indyka wyciągamy z lodówki. Umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem.Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40-60 minut.Podajemy z pieczonymi
ziemniakami,
rukolą,
pomidorami i
pomarańczą.Smacznego!