Wykonanie
Dawno temu, właściwie to bardzo dawno temu, pracowałam niedaleko pewnej małej, hiszpańskiej restauracyjki w Warszawie. Było tam zaledwie kilka stolików i wieczny tłum, wchodzących i wychodzących. Karta dań była krótka, zawierała niewiele dań, coś do picia i chyba deser. Nie pamiętam dobrze, pamiętam za to wspaniałego
kurczaka po hiszpańsku, jakiego tam można było dostać.
Kurczaka w towarzystwie prostych warzyw:
pomidorów,
papryki i
cebuli. Z dodatkiem
czosnku, czarnych
oliwek i odrobiny przypraw. Coś w tym stylu...
Składniki:2
filety z kurczaka (pojedyńcze
polędwiczki)4 plasterki
wędzonego boczku1
cebula1/2
papryki czerwonej1/2
papryki zielonej4 dojrzałe
pomidorysól,
pieprzoliwaczarne oliwkiszczypta siekanej
natki pietruszki (lub suszonej)1/4 łyżeczki
pieprzu ziołowego2
ziela angielskie2 ząbki
czosnku1 łyżka suszonej
słodkiej paprykiszczypta suszonej lub świeżej
chili1/2 łyżeczki
cukru brązowegosok z cytryny1/4 łyżeczki suszonego
czosnku5 łyżek
wody lub
białego winawykałaczkiPrzygotowanie:Filery z
kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić każdy na pół, tworząc cieńsze kotlety.Posypać
czosnkiem suszonym, połową suszonej
papryki i
cukrem, skropić
sokiem z cytryny i polać
oliwą. Wymieszać i odstawić na 15 min, aby
kurczak się zamarynował.Na plaster
boczku położyć
filet z kurczaka i spiąć wykałaczkami.Na patelni rozgrzać
oliwę, obsmażyć z każdej strony
mięso. Wyjąć i odłożyć na bok. Na pozostałą
oliwę włożyć
cebulę posiekaną w półplastry, zeszklić, dodać
pomidory (wcześniej obrane ze skórek, z usunietymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w kostkę). Smażyć, aż
pomidory się rozpadną. Wtedy dodać suszoną
paprykę,
chili,
pietruszkę, świeży
czosnek i
pieprz ziołowy. Dodać
wodę i dusić ok 10 minut.
Paprykę pokroić na kawałki. Dodać do duszonych
pomidorów z
cebulą. Dusić nadal ok 10 minut. Skropić
sokiem z cytryny, dodać
sól i
pieprz oraz
oliwki.Na wierzchu położyć kotlety, przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu, aż się podgrzeją.Smacznego :)