ßßß Cookit - przepis na Dobre toWARZYstWO, kurczak po hiszpańsku

Dobre toWARZYstWO, kurczak po hiszpańsku

nazwa

Wykonanie

Dawno temu, właściwie to bardzo dawno temu, pracowałam niedaleko pewnej małej, hiszpańskiej restauracyjki w Warszawie. Było tam zaledwie kilka stolików i wieczny tłum, wchodzących i wychodzących. Karta dań była krótka, zawierała niewiele dań, coś do picia i chyba deser. Nie pamiętam dobrze, pamiętam za to wspaniałego kurczaka po hiszpańsku, jakiego tam można było dostać.
Kurczaka w towarzystwie prostych warzyw: pomidorów, papryki i cebuli. Z dodatkiem czosnku, czarnych oliwek i odrobiny przypraw. Coś w tym stylu...
Składniki:
2 filety z kurczaka (pojedyńcze polędwiczki)
4 plasterki wędzonego boczku
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
4 dojrzałe pomidory
sól, pieprz
oliwa
czarne oliwki
szczypta siekanej natki pietruszki (lub suszonej)
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej słodkiej papryki
szczypta suszonej lub świeżej chili
1/2 łyżeczki cukru brązowego
sok z cytryny
1/4 łyżeczki suszonego czosnku
5 łyżek wody lub białego wina
wykałaczki
Przygotowanie:
Filery z kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić każdy na pół, tworząc cieńsze kotlety.
Posypać czosnkiem suszonym, połową suszonej papryki i cukrem, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Wymieszać i odstawić na 15 min, aby kurczak się zamarynował.
Na plaster boczku położyć filet z kurczaka i spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć z każdej strony mięso. Wyjąć i odłożyć na bok. Na pozostałą oliwę włożyć cebulę posiekaną w półplastry, zeszklić, dodać pomidory (wcześniej obrane ze skórek, z usunietymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w kostkę). Smażyć, aż pomidory się rozpadną. Wtedy dodać suszoną paprykę, chili, pietruszkę, świeży czosnek i pieprz ziołowy. Dodać wodę i dusić ok 10 minut.
Paprykę pokroić na kawałki. Dodać do duszonych pomidorów z cebulą. Dusić nadal ok 10 minut. Skropić sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz oraz oliwki.
Na wierzchu położyć kotlety, przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu, aż się podgrzeją.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/07/dobre-towarzystwo-kurczak-po-hiszpansku.html