ßßß
Składniki:2 filety z kurczaka (pojedyńcze polędwiczki)4 plasterki wędzonego boczku1 cebula1/2 papryki czerwonej1/2 papryki zielonej4 dojrzałe pomidorysól, pieprzoliwaczarne oliwkiszczypta siekanej natki pietruszki (lub suszonej)1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego2 ziela angielskie2 ząbki czosnku1 łyżka suszonej słodkiej paprykiszczypta suszonej lub świeżej chili1/2 łyżeczki cukru brązowegosok z cytryny1/4 łyżeczki suszonego czosnku5 łyżek wody lub białego winawykałaczkiPrzygotowanie:Filery z kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić każdy na pół, tworząc cieńsze kotlety.Posypać czosnkiem suszonym, połową suszonej papryki i cukrem, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Wymieszać i odstawić na 15 min, aby kurczak się zamarynował.Na plaster boczku położyć filet z kurczaka i spiąć wykałaczkami.Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć z każdej strony mięso. Wyjąć i odłożyć na bok. Na pozostałą oliwę włożyć cebulę posiekaną w półplastry, zeszklić, dodać pomidory (wcześniej obrane ze skórek, z usunietymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w kostkę). Smażyć, aż pomidory się rozpadną. Wtedy dodać suszoną paprykę, chili, pietruszkę, świeży czosnek i pieprz ziołowy. Dodać wodę i dusić ok 10 minut.Paprykę pokroić na kawałki. Dodać do duszonych pomidorów z cebulą. Dusić nadal ok 10 minut. Skropić sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz oraz oliwki.Na wierzchu położyć kotlety, przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu, aż się podgrzeją.Smacznego :)