ßßß
Składniki :pierś kurczakamała puszka kukurydzypół cebuli czerwonejser gouda1 łyżka ketchupu pikantnego1 łyżka miodu wielokwiatowegoprzyprawa Harissa 3 łyżeczki ( firmy Skworcu)przyprawa meksykańska 1 łyżeczka ( firmy Skworcu)plaster masłaoliwa4 tortillepół limonkiDip :jogurt naturalny gęsty ( może być bałkański)majonez2 ząbki czosnku1 łyżeczka przyprawy HarissaPrzygotowanie :Piersi kurczaka kroję w cienkie plastry. Obtaczam w przyprawie meksykańskiej i harissa .Rozgrzewam patelnię z kawałkiem masła i oliwą. Smażę kurczaka.Gdy kurczak usmażony dodaję łyżkę ketchupu i łyżkę miodu oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Podsmażam jeszcze około minuty.Zdejmuję z patelni.Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję w kostkę lub piórka.Na czystą patelnię układam tortillę, następnie ser, kurczak, kukurydza, cebula, ponownie ser i przykrywam drugim plackiem.Podgrzewam aż ser się rozpuści. Przekładam na drugą stronę i chwilkę podgrzewam.Kroję w trójkąty. Podaję z dipem.Dip :Jogurt mieszam z majonezem ( proporcje uzależnione od preferencji).Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę Harissa, dodaję kilka kropel soku z limonki. Dokładnie mieszam i gotowe :)
P.s pierwszy raz użyłam przyprawy Harissa choć jak się okazało potrawy ją przyprawione jadłam już wcześniej. Jej zapach i smak mnie zaczarował. Jest przepyszna.Jej skład to : kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, czosnek, sól.