Wykonanie
Czym jest dla mnie domowy fast food, po pierwszy by nadal był fast - korzystam z gotowych produktów, a dlaczego domowy - bo mam pewność co do
mięsa i innych dodatków.Oczywiście na pewno smaczniej było by zrobić domowe
bułki i sos ale wtedy czas poświęcony na przygotowanie obiadu znacznie by wzrósł...Kanapka ta jest moją domową wersją kanapki dostępnej w restauracji specjalizującej się w kurczakach nie podrobach :)EDIT 7.01.2015 : Polecam zamiast
piersi kurczaka użyć
mięsa z
udek kurczaka (bez skóry) wtedy kanapka smakuje wprost identycznie jak w KF..Składniki :
bułki do hamburgerówsos bbq
majonezmusztarda dijon
boczek wędzony w plastrach
ser żółtyczerwona cebulamix
sałatpierś kurczaka6 łyżek
mąki kukurydzianej6 łyżek
mąki pszennej9 łyżek
mleka3
jajkacurrypapryka słodkaczosnek granulowany
papryka wędzona ostra
chiliolejPrzygotowanie :
Kurczaka kroję i rozbijam tak by powstały nie dużej wielkości kotlety. Przyprawiam
solą,
pieprzem,
czosnkiem granulowanym,
chili.W pierwszej misce mieszam 3 czubate łyżki
mąki kukurydzianej z 3 czubatymi pszennej oraz
curry.W drugiej : 3
jajka, 3 łyżki kukurydzianej, 3 pszennej , 9 łyżek
mleka,
paprykę wędzoną ostrą, słodką,
czosnek granulowany - miksuję na ciasto.
Kurczaka zanurzam w cieście, następnie w mąkach i układam na rozgrzanym głębokim
oleju. Smażę 5 minut z każdej strony. Odsączam na ręczniki papierowym.
Boczek na suchej patelni podsmażam aż stanie się chrupiący.
Bułki przekrawam i podpiekam w piekarniku.Dół
bułki smaruje sosem bbq, układam
kurczaka, dwa plasterki
sera, dwa kawałki
boczku, pokrojoną w plastry
czerwoną cebulę, mix
sałat , wykańczam
majonezem wymieszanym z
musztardą.Układam górę
bułki i gotowe :)
Z
serii domowy fast food, dotychczas ukazały się przepisy :Kliknij na zdjęcie by przejść do przepisu.Moja wersja kanapki dostępnej w restauracji oferującej
kurczaki , nie
podroby :)Koza burgery