Wykonanie
Inspirowałam się moją ulubioną kanapką z "restauracji" specjalizującej się w kurczakach nie podrobach :)Wzorem do przepisu na panierkę był ten przepis - klikSkładniki :
bułki do harmburgerów
pierś kurczakamajonezmusztarda Dijonmix
sałat3 ząbki
czosnku3
jajka6 łyżek
mąki6 łyżek
mąki kukurydzianej ( u mnie firmy Kupiec)9 łyżek
mlekapapryka słodkacurrychilisólolejPrzygotowanie :
Kurczaka kroję na kotlety, lekko rozbijam. Nacieram 2 ząbkami
czosnku przeciśniętymi przez praskę i obsypuje
chili.3
jajka, 9 łyżek
mleka, 3 łyżki
mąki kukurydzianej, 3 łyżki
mąki pszennej,
sól,
curry,
paprykę słodką,
chili miksuję .3 łyżki
mąki kukurydzianej i pszennej mieszam z
curry.
Kurczaka wkładam najpierw do masy płynnej,
potem obtaczam w mąkach.Na głębokiej patelni rozgrzewam dosyć sporo
oleju ( ta by
kurczak smażył się w głębokim
oleju).Wkładam
kurczaka, smażę około 5 minut z każdej strony. Odsączam z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego.
Majonez mieszam z
musztardą ( u mnie proporcje wyglądały tak : 10 łyżeczek
majonezu - 1 łyżeczka
musztardy). Dodaję jeden przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku.
Bułki układam na grillu aż lekko się podpieką ( można w piekarniku).Układam
sałatę,
kurczaka, sos i górę
bułki - i gotowe :)