Wykonanie
Bardzo fajne muffiny, które zaproponowała mi Osia, za co jeszcze raz dziękuję :) Szybkie i proste, a do tego smaczne i bardzo uniwersalne - nadają się na śniadanie, do szkoły/pracy, na grilla/drogę/piknik/imprezę. Do tego jeszcze można je swobodnie modyfikować. Majówkowy ideał :) Oczywiście
piwo do nich nie jest koniecznością ;) Wersja dla dzieci nie będzie miała w sobie
piwa ani nie będzie nim popijana ;) Podobnie podczas nauki, przegryzając ciepłą, pożywną muffinkę, nie polecam popijać jej
piwem ;)

składniki na 12 sztuk:- 300g
mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 150g
masła lub
margaryny- 1
jajko- ½ szklanki
piwa (lub
mleka - w wersji dla dzieci)- 150g startego na grubych oczkach
żółtego sera- 4 kopiate łyżki
kukurydzy- 1
papryczka chili + do 6 babeczek marynowana jalapeño(pominąć w wersji dla dzieci)- 1 mała
kiełbaska drobno pokrojona + 12 cienkich plasterków- 1 łyżeczka suszonej
bazylii- 1 łyżeczka suszonego
majeranku- 1 łyżeczka ostrej mielonej
papryki-
sól i
pieprzMasło lub
margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. W dużej misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dodać odsączoną
kukurydzę, drobno pokrojoną
kiełbasę, 3/4
startego sera, papryczkę i
przyprawy. Wymieszać, dodać piwo/mleko,
jajko i margarynę/masło. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 200°C, napełnić papilotki masą, na każdej ułożyć plasterek
kiełbasy i posypać resztą
sera. Piec 25 minut lub do zrumienienia (u mnie 35 minut).Polecam na ciepło (nawet później odgrzane w piekarniku) z
ketchupem.



