ßßß
Niby nowalijki, niby wiosna. Ale przez otwarte okno, którym papierosowy ucieka dym, wkrada się przyjemnie nostalgiczny zapach deszczu. Zimno. Nieco ponuro. Żeby rozgrzać brzuszki. I żeby rozgrzać serduszka. Ciepły koc, czarny kot - zwany kluskiem - i rozgrzewająca, gęsta zupa serowa. Do tego delikatne, duszone na maśle białe szparagi i czerstwy wiejski chleb. Danie cudownie rozpływające się po podniebieniu i sycące, jak pełnowartościowy obiad. Do garów! Do kotów! I może jakiś dobry film? Ktoś oglądał 'Grand Budapest Hotel'?ZUPA A'LA FONDUE ze szparagami i czerstwym chlebem
składniki:szalotki 5szt.Czosnek 4 ząbkiriesling (lub inne białe wytrawne wino) 200mlstarty ser edamski 150g/lub mieszanka wędzonego i naturalnego bundzu - jesli masz do niego dostepserek topiony naturalny 100gtwardy ser długodojrzewający 150gmusztarda dijon 2 czubate łyżeczkiśmietana 18% 300mldobry bulion warzywny 500mlbiałe szparagi 1 pęczek3 żółtkamąka ziemniaczana 1 łyżkawiejski czerstwy chlebmasło + olejodrobina mleka (do gotowania szparagów)liść laurowy 3ziele angielskie 5gałka muszkatołowapapryka słodka 1 płaska łyżeczkapapryka ostra 1/2 płaskiej łyżeczkisól, pieprz (najlepiej biały)cukier (do gotowania szparagów)szczypiorek świeży
wykonanie:Szalotki posiekaj w drobną kostkę i przesmaż na maśle z olejem. Dodaj zmiażdżony czosnek i po chwili zalej wszystko winem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż część płynu odparuje i zalej śmietaną. Zmniejsz ogień i wsyp starty ser edamski oraz dodaj serek topiony, musztardę i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj, aż ser niemal się rozpuści i dodaj bulion. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj resztę przypraw. Na koniec dodaj żółtka i dokładnie wmieszaj. Ewentualnie jeszcze raz dopraw.Szparagi obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Gotuj (najlepiej na stojąco) w wodzie z dodatkiem soli, cukru i mleka. Wyciągniej, kiedy bd jeszcze odrobinę twarde. Odstaw do ostygnięcia i pokrój na 3cm kawałki. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Smaż chwilę szparagi, aż lekko się zezłocą. Główki szparagów odłóż do ozdoby, a resztę dodaj do zupy serowej.
podanie:Gorącą zupę rozlej do talerzy. Na wierzchu rozrzuć poszarpany czerstwy chleb. Dołóż główki szparagów. Obieraczką do warzyw zestrugaj paski z sera dojrzewającego. Obsyp siekanym szczypiorkiem, papryką w proszku i pieprzem.***I pamiętaj... jedzmy ładnie!PS Prince 'The most beautiful girl in the world'...