ßßß
SKŁADNIKI:ok 800 g cebul2 łyżki masła1/2 l bulionu warzywnego100 ml wina białego50 g masło czosnkowe2 łyżki gęstej śmietany 18%sól, pieprz, gałka muszkatołowa1 łyżeczka cukru2 kromki chleba100 g sera wędzonegoPRZYGOTOWANIE:Cebule obrać i pokroić w piórka. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i lekko podsmażyć, podsypać solą, pieprzem, gałką muszkatołową, znowu podsmażyć, na końcu dodać cukier i wymieszać. Wlać 100 ml białego wina, zmniejszyć ogień i dusić ok 10 minut. Następnie dodać ciepły bulion warzywny i gotować kolejne 10 minut. Dodać śmietanę i zblendować całość na krem.Na patelni rozpuścić masło czosnkowe. Pokrojone w kostkę pieczywo – u mnie tostowe- podsmażyć na maśle.Ser wędzony pokroić w kosteczkę.Krem przelewać do miseczek dekorować grzankami i serem. Smacznego