ßßß
Składnikićwiartka średniej dyni1 cebulka1 litr bulionu warzywnego2 łyżki masła do smażenia2 łyżki kwaśnej śmietany 18%pestki dynisól i pieprz i cukier do smakuSok z jednej pomarańczyDynię należy obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.Do cebulki dodać pokrojoną dynię i dusić wszystko około 15 minut.W osobnym garnku podgrzać bulion i dodać do niego podsmażoną dynię.Gotować przez 20 minut .Zestawić z ognia, wlać sok i zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku .Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać pestki dyni i prażyć przez 2-3 minuty.Zupę przelać na talerze, ozdobić śmietaną i prażonymi pestkami